Séfverseny, levendulamező, libegő: ide utazzon Magyarországon 2016-ban

Télen Hófesztivál, tavasszal ínyenckedés, nyáron aktív vízparti programok, ősszel libegőzés és hegyi roller az ország legfestőibb erdei üdülőhelyén. Ezt ajánlja 2016-ra belföldön a Travelo.

Nem csak a külföldi, de a belföldi kirándulásokról is érdemes már most elkezdeni ábrándozni! Mi azt tanácsoljuk, 2016 öt hosszú hétvégéjéből töltsenek minél többet itthon, ugyanis egyre több jó étterem, felújított vagy éppen vadiúj látványosság várja a belföldi turistákat. Mi idén a következőket ajánljuk.

Télen: Mátra és Bakony

Alap esetben az a tény, hogy a sípályákon hó van, ezért érdemes őket meglátogatni, nem számítana újdonságnak és fontos hírnek egy januári cikkben. Ezen a télen viszont annyira híján voltunk az ilyenkor megszokott időjárásnak, hogy ez igenis hírértéket képvisel. Szóval 2016 első belföldi utazása a hegyekbe vezessen, ha már egyszer végre valahára beüzemelték a hazai sípályákat.

Hófesztivál a mátraszentistváni Síparkban
Galéria: 2016 belföld
Fotó: Komka Peter / Mátrasztistván Sípark

A Mátrában a Kékestető sícentrum január 5-én reggel nyit, Mátraszentistvánban már egy ideje működnek a pályák. Utóbbi helyszínen január 28. és 30. között Hófesztivált rendeznek, ahol családi programok, koncertek és tűzshow is várható. A Bakonyban Eplénybe érdemes ellátogatni, ahol hazánk jelenleg egyetlen négyüléses sífelvonója üzemel. A hétköznapokon érkezőket árengedményekkel várják, és gyakran lehet egészen estig síelni a kivilágított pályákon.

Tavasszal: Budapest

A csúcsgasztronómia híveinek májusban a fővárosban a helye. Május 9-11. között a Hungexpo területén rendezik meg a Sirha Budapest nevű kiállítást, melyen az élelmiszer-, és a vendéglátóipar legjelentősebb képviselői mutatkoznak be. A kiállításon konferenciák és versenyek – például desszertverseny és barista bajnokság – is lesznek.

Galéria: 2016 belföldFotó: Gourmet Fesztivál

De ami a legfontosabb: az expó keretében tartják a világ legfontosabb szakácsversenyének tartott Bocuse d'Or európai elődöntőjét húsz világklasszis séf részvételével. Természetesen magyar induló is lesz, személye azonban csak február 18-án derül ki. Ugyancsak májusban – 12. és 15. között – tartják a már hagyományosnak mondható Gourmet Fesztivált a Millenáris parkban.

Nyáron: Balaton

Ha nyár, akkor persze, hogy Balaton! De érdemes szakítani az ezer éve bevált – így aztán már jól meg is unt – célpontokkal. Ha például minden évben a déli parton nyaral, nézzen át az északira! Tihanyt júniusban, a Levendula hetek idején érdemes felkeresni, utána pedig irány Balatonfüred, és egy kellemes nyáresti borozás a Kredencben.

A tihanyi levendulás
Galéria: 2016 belföld
Fotó: kreashot / Indafotó

Persze szerencsére messze nem ez az egyetlen jó hely az északi parton és vonzáskörzetében. A Balatoni gasztrotérkép segít felderíteni a látogatásra érdemes vendéglátóipari egységeket. Az biztos, hogy mi idén nyáron a Kővirágban, a Homola borteraszon vagy éppen a Tagyon birtokon biztosan koccintunk majd egyet!

Homola borterasz
Galéria: 2016 belföld
Fotó: Bagi Péter / Homola Pincészet/Facebook

Akik inkább a veretésre esküsznek a béke és az ízélmények helyett, az idén pont tíz éves Balaton Soundon élhetik ki magukat. A sportosak május 14-én Tour de Balaton kerékpárversenyen vehetnek részt, május 27-29. között a tizedik Ultrabalatonon próbálhatják ki magukat, július 2-án pedig átúszhatják a Balatont.

Ősszel: Lillafüred és Tokaj-Hegyalja

2015. november 30-án átadták, 2016 tavaszától pedig üzembe helyezik az új lillafüredi libegőt. Az erdő szerintünk ősszel mutatja a legszebb arcát, ezért mi ekkor néznénk meg legszívesebben az új beruházást.

Az új libegő
Galéria: 2016 belföld
Fotó: Vajda János / MTI

A libegő egy kilométer hosszan szállítja az utasokat a lillafüredi Erzsébet sétány menti kiinduló állomásról a 606 méter magas Jávorhegyre. A drótkötélpályás felvonó egyszerre több mint 200 embert szállíthat, a menetidő 11-12 perc. A libegő mellett egy új, hét kilométeres túraútvonalat, és egy rollerösvényt is kialakítanak. Utóbbin tereprollerekkel lehet majd lejutni a hegyről.

Az erdők mellett a borvidékeknek is nagyon jól áll az ősz, ezért másik tippünk 2016-ra a csipkerózsika-álmából ébredező Tokaj-Hegyalja. Sorra nyílnak a borvidéken az új látnivalók - ilyen a világörökségi bormúzeum, vagy a Helia-D Szépségkastély Tolcsván -, és a régi értékek is lassan visszanyerik régi pompájukat: ilyen például a tarcali Terézia-kápolna felújítása, és a hozzá tartozó tanösvény kiépítése.

Terézia-kápolna, Tarcal
Galéria: 2016 belföld
Fotó: Wineglass Communication

Kényelmesen pihenni is egyre több helyen lehet: a tarcali Degenfeld kastélyszálló és az Andrássy Rezidencia mellett Mádon is találhatunk nívós szálláshelyet a Botrytis hotelben. Aki megéhezett, annak a mádi Gusteau-t, illetve a kocsival innen kb. fél órányira található encsi Anyukám mondtát ajánljuk, mely 2016 legjobb vidéki étterme a Gault&Millau kalauz szerint.

Címlap: Vers József/ Levendula Ház Látogatóközpont

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek