18+os népdalok és rendhagyó utcai kiállítások: ősszel is pörög a Bartók Boulevard

Izgalmas programokkal folytatódik az ősz a Bartók Béla úton: egészen rendhagyó módon ünneplik majd Bartókot a Bartókon, feltárulnak a kávéházak titkai, és tematikus sétákra is érdemes lesz leszállni a villamosról.

Október 7-8-án a Hadik kávéházban Bartók Bélára emlékeznek. Egy zenekari flashmobbal indul az első nap, a Gellért térről indulva a Hadik kávéházig szólnak majd a zeneszerző válogatott zeneművei. A végállomáson a Bartók Béla által írt trágár népdalrészleteket állítják ki, és számos helyen lesz workshop is, ahol Bartók portréját lehet megfesteni. A vendéglátóhelyeken Bartók kedvenc ételét és italát lehet megkóstolni, miközben mindenhol a zenéje szól majd, és eddig még nem látott Bartók-kottákat is meg lehet nézni a Hadikban.  

Fotó: Bartók Boulevard

A Bartók Év alkalmából indul egy arculati és design ötletpályázatot is, amelyen a kreatív közönség megmutathatja, milyen Bartók arca a Bartókon.

Október 14-én, a Festészet napjához a Tinta Art Café, Bor és Kézműves Galéria, MOHA Kultúrtér, Három Hét Galéria, La Nube Café Galéria, Arnoldo Galéria, Tranzit Art Café csatlakozik. Mindegyik galériában egy művészettörténész és egy művészetfilozófus avat be bennünket a helyszíneken az adott látnivalók rejtelmeibe.

Október 22. - november 4. között pedig 56'-os utcakiállítás és megemlékezés lesz, a helyszín a Bartók Béla út üzletei, kapui, nyilvános felületei. Olyan tárgyakat, naplójegyzetekről készült fotókat, visszaemlékezéseket nézhetünk majd meg, amik barátaink vagy épp családunk történetén keresztül mesélik el, mi történt a Móricz Zsigmond tér, a Műegyetem rakpart és a Bartók Béla út környékén 1956. október 23. és november 4. között.

Az emlékekből összeálló tablók a Bartók Béla Boulevard üzleteinek kirakataiban, a házak kapuin, az utca nyilvános felületein lesznek láthatók egy közös kiállításon. A rendhagyó utcai tárlatot közös megemlékezéssel november 4-én este 18-kor a Gárdonyi téren egy nyilvános gyertyagyújtás zárja. Az '56-os események és az évforduló kapcsán filmvetítések is lesznek az október 24-i héttől a Godot Filmklubban és a Tranzit Art Caféban.

Fotó: Hadik

Novembertől pedig a kávéról szól minden: Kosztolányi, Karinthy, Móricz és még sok más nagyság a könyvespolcunkról az 1900-as évek elején szinte felrobbantották szellemiségükkel a Bartók Béla út kávéházait. Nemhiába pezsgett és zizegett az élet ezekben az időkben a budai boulevard-on. A szervezők ezt szeretnék feleleveníteni, újrateremteni kávéházi irodalomtörténeti sétákkal. Itt kiderül, ki hol és hogyan szeretett alkotni, illetve hogy a kávét kis tejjel vagy sok cukor nélkül itta.

A gasztro felolvasós programokon pedig kortárs alkotók olyan művekkel készülnek, amelyekben az evés vagy ivás motívuma hangsúlyosan megjelenik. A felolvasást minden alkalommal más hely fogadja be a Bartók Béla Boulevard-on, ahol az alkalom tematikájára összeállított egyfogásos menütis meg lehet kóstolni.

Még több őszi program és még több részlet itt található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek