Újra látogatható az ország egyik legromantikusabb kastélya

December 7-től a nagyközönség által is látogathatóvá vált a 2,2 milliárd forintból, uniós és hazai forrás segítségével teljesen felújított Andrássy-kastély a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadobon.

Az 1880 és 1885 között épült 2700 négyzetméteres kastély és a park rekonstrukciója 2011-ben kezdődött el és 2014 júniusában fejeződött be, látogatókat azonban eddig nem fogadott az épület, írja az MTI.

A Tisza-holtág partján fekvő romantikus kastély építésére gróf Andrássy Gyula korábbi miniszterelnök, az Osztrák-Magyar Monarchia első külügyminisztere adott megbízást. Az első világháborúban az épület belső berendezése szinte teljesen megsemmisült, a második világháború után állami tulajdonba került, 1950-től 2007-ig pedig gyermekotthonként működött a kastély.

A leromlott állapotú épület felújítását 2011-ben határozta el a fenntartó Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, amely 1,7 milliárd forint uniós támogatást nyert el erre a célra, a fennmaradó önerőösszeget pedig kötvénykibocsátásból fedezte.

Az egész épületet érintő teljes külső és belső rekonstrukció keretében korszerűsítették a tetőszerkezetet, a csatorna- és vízhálózatot, elvégezték a gépészeti munkálatokat, restaurálták a kastély belső tereit és szobáit, valamint korhű bútorokat vásároltak. A fejlesztésnek köszönhetően az épületegyüttes körül lévő 15 ezer négyzetméteres park is megújult, amelyben tiszafákkal határolt, középkori liliomot kirajzoló bukszuslabirintus található.

A kastélyban a tervek szerint egész évben állandó és időszakos kiállítások, valamint különböző programok várják majd az érdeklődőket.

Az épület - amely az eredeti tervek szerint 2012 márciusára készült volna el - 2013-ban az önkormányzattól a megyei intézményfenntartó központhoz került át, amely később teljes jogutódlással beolvadt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságba. Az épületet fenntartója és üzemeltetője jelenleg a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ.

A Forster központ hétfői közleménye szerint a kastély és parkja keddtől vasárnapig, 10-től 16 óráig látogatható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek