Luxusszálloda lesz a déli Klotild palotából

A felújítás napokon belül elkezdődik, és 2018-ban luxushotel nyílik az épületben. A tulajdonosok szándéka, hogy az egykori Belvárosi Kávéház helyén ismét kávéház üzemeljen majd, és itt lesz Budapest első igazi török étterme is.

Az 19. század végén, angol neobarokk stílusban épült Klotild Paloták déli szárnyának teljes felújítása, 156 szobás ötcsillagos luxusszálloda, Spa és tetőtéri Sky Bar kialakítása, a legutóbb kaszinóként használt régi Belvárosi Kávéház felújítása, a Duna utcai oldalon eredeti látványkonyhás török étterem mind a 10 milliárd forintos beruházás részét képezik, írja a turizmusonline.hu.

 

Itt volt az egyik leghíresebb kávéház

 

Az épületben sokáig 1000-2000 négyzetméter alapterületű lakások voltak. Itt volt egykor a legendás Belvárosi Kávéház, mely később kaszinóként működött. A II. világháborúban az épület megsérült, kisebb javítások ugyan történtek, de felújítására nem került sor, életveszélyes állapota miatt 2012-ben kiürítették és azóta is zárva van.

 

A Klotild paloták egy régi képeslapon, 1910 körülFotó: Wikimedia Commons

Az épület 89 százalékát 2014-ben a nemzetközileg is jelentős törökországi szállodalánc-tulajdonos Özyer Csoport magyarországi leányvállalata, a Melis Investment Kft. vásárolta meg nyílt pályázaton az V. kerületi önkormányzattól, 2,15 milliárd forintért. Néhány héttel ezelőtt, a kisebbségi tulajdonrészt is nyílt pályázaton értékesítette a Fővárosi Önkormányzat, így ez 540 millió forintos vételáron került az Özyer csoport tulajdonába. Az építkezés várható költsége 6,5 milliárd forint, így a beruházás értéke közel 10 milliárd forint.

 

A torony nagyon rossz állapotban van

 

A tulajdonos, bár jelentős építőipari céggel is rendelkezik Törökországban, kizárólag magyar résztvevőkkel, magyar vállalkozók közreműködésével kívánja megvalósítani a projektet. A tervező kiválasztása pályázat útján történt, mondta Kemény Péter, a projekt műszaki vezetője.

A 11.000 m2-es épület alapjai jók, a legrosszabb állapotban a gyönyörű palota tornya van, ezért részben ennek visszabontása szükséges. A teljes felújítás a műemlékvédelmi szempontok szigorú figyelembevételével történik. Mivel sikerült megtalálni a korabeli terveket, így a homlokzaton minden ezek szerint készülhet el. Az épület belső részében is, amit csak lehet, eredeti tervek szerint rekonstruálnak majd. Ennek megfelelően kerülnek kialakításra a nyílászárók, portálok, belső berendezések is, a színes üvegfestések, a gipszstukkók, a márványlépcső és a kovácsolt vas kapu is.

Eredeti burkolattal készül el a Ferenciek tere felé elhelyezkedő egykori Belvárosi Kávéház is.

A szobák méreteiket tekintve meglehetősen tágasak lesznek, a legkisebb alapterületű szoba is 30 négyzetméteres lesz, és mintegy felét foglalják az ingatlan teljes alapterületének. A reprezentatív lobby majd a középső passzázsról, a látványkonyhás török étterem pedig a Duna utca felől lesz majd megközelíthető.

A török étterem egyúttal kuriózum is lesz, hiszen a sok török street food mellett végre egy igazi török vendéglátóhely is lesz a városban, mely az autentikus török gasztronómiát méltón képviseli majd. Lesznek konferenciatermek is, mintegy 375 m2-en, a vendéglátás alapterülete 945 m2, a Tetőkert és a Sky bar további 263 m2-t foglal majd el.

 

Az autósok nem fognak örülni

 

Különlegesség, hogy a szálloda nem csak funkciójában és megjelenésében lesz korszerű, de ez lesz az első minősített zöld hotel Magyarországon, melyet nemzetközi tanúsítvány is igazol majd.

Az építkezés komoly terhelést jelent majd a környékre, hiszen egy sáv egészen biztosan el lesz zárva a forgalom elöl, de a gyalogos forgalom is korlátozott lesz.

Csak a közvetlen környéken 3 luxusszálloda lesz egymás mellett (a Klotild paloták és a Párizsi Udvar) és akkor még nem is említettük a kerület további 3 készülő szállodáját. Ezek a beruházások összességében 800 luxus színvonalú szállodai szobát jelentenek majd Budapestnek. Ez a dunaparti szállodákkal együtt mintegy 1800 luxus szállodai szobát jelent a környéken.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek