Tíz csillagászati távcsövet helyeznek péntek este az MTA elé

Tudomány az utcán: november 20-án 17 órától várják a csillagászat szerelmeseit a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkolóban.

Az Akadémia idén 150 éves Székháza előtt, a budapesti Széchenyi téren tíz csillagászati távcső, a Fizibusz és ismeretterjesztő előadások várják az érdeklődőket november 20-án, pénteken 17 és 22 óra között. Az esemény a Magyar Tudomány Ünnepének nyilvános rendezvénye.

Fotó: Ivanhoe / Wikipedia

 A távcsöveknél a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai tartanak bemutatót. A célpontban a Hold és a fényesebb csillagok, kettőscsillagok lesznek. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont népszerű Fizibuszában, egy átalakított csuklós buszban ott lesz kicsiben a CERN nagy hadronütköztetője, és a nanovilágba is bepillanthatnak bele az érdeklődők.

Az esti programot három előadás is színesíti. Kiss László csillagász, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének tudományos igazgatóhelyettese a Naprendszer kutatásának legújabb eredményeit mutatja be. Sárneczky Krisztián csillagász-geológus a Földre is potenciális veszélyt jelentő földsúroló kisbolygókról tart előadást, Ruszkiczay-Rüdiger Zsófia geográfus pedig arról beszél, hogy milyen volt a legutóbbi eljegesedés a Kárpát-medencében és környékén. Mindeközben két felfújható planetárium várja vendégeit a Székházban. A planetáriumok három, körülbelül 25 perces előadást kínálnak: már hat éves kortól érdemes megnézni A csillagos ég rejtelmei című műsort, amely a csillagképeket és a hozzájuk kapcsolódó mítoszokat mutatja be. Nyolc éves kortól ajánlott az Utazás a bolygók csodálatos világába című előadás, és ugyancsak nyolc év felett várják az érdeklődőket a Visszatérés a Holdra - egyszer és mindenkorra! című műsorra - olvasható az MTA oldalán.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de a planetáriumokba előzetesen regisztrálni kell. Borult idő esetén a planetáriumok, a Fizibusz és az előadások várják az érdeklődőket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek