Tizenhárom falat festettek tele hungarikumokkal a fővárosban

Összesen tizenhárom budapesti falfelületre kerültek Magyarországot bemutató művészi festmények az idei Színes város Budapest fesztivál keretében.

  

Régiposta utcai tűzfalFotó: Mohai Balázs / MTI

Az idei fesztiválon nyolc fal dolgozta fel a hungarikumok témáját, bemutatva többek közt a solymászatot, a szürke marhát, a makói hagymát, vagy éppen a tárogatót. "Összefogás jött létre idén annak érdekében, hogy Budapest egyedi és fiatalos arcát még erősebbé és markánsabbá tegyük és ezt azzal az eszközzel próbáltuk elérni, hogy falakat festünk szerte a városban" - emelte ki Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. A vezető szerint a hungarikumok nemcsak a magyarság múltjáról, hanem jelenéről is szólnak, továbbá alkalmasak arra, hogy "egy modern, haladó, progresszív köntösbe bújtatva" a jövőt is megjelenítsék.

A vállalat megbízásából készült négy fal témáját az ihlette, hogy mit gondolnak a külföldiek Magyarországról és a magyarokról. Az Erzsébet híd lábánál, a Rudas fürdőt idéző falfestmény gazdája a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. volt, amelynek vezérigazgatója, Szőke László úgy fogalmazott: "ez a program színesebbé, élvezhetőbbé és jobbá teszi azokat a tereket ahol élünk".

Flór Péter, a fesztivált szervező Színes Város Csoport főtitkára felidézte, hogy a szervezet 2009-es megalakulása óta számtalan társadalmi innovációval járult hozzá Budapest fejlesztéséhez, hiszen az első olyan csoport volt, amely kimondottan tűzfalakon valósított meg képzőművészeti alkotásokat. Ez a városszínesítő szándék azóta számos követőre talált.

A fesztivál zárásaként elkészült, Régiposta utcai tűzfalat alkotó, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervező grafika szakán végzett Mesterházy Károly azért választotta idén a csodaszarvas tematikát, mert formavilágában és a kompozíció szempontjából is jól felépíthető témának tartotta. Emellett úgy vélte, hogy a magyar mondavilág köré épülő legendák is érdemesek arra, hogy a külföldi látogatók is megismerhessék azokat - olvasta fel a művész üzenetét Flór Péter.

A fesztivál keretében elkészült legjobb festményekre csütörtöktől a közönség is szavazhat az Indexen keresztül. A nyertes alkotó Moszkvába utazhat, hogy egy helyi művésszel közös köztéri alkotást készíthessen az orosz fővárosban 2016 tavaszán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek