Átadták hazánk egyik legszebb angolparkját

Felavatták szerdán Magyarország egyik legszebb angolparkját, a több mint 324 millió forintból helyreállított, csaknem száz hektáros Veszprém megyei doba-somlóvári Erdődy-kastély parkját.

Fotó: Ruzsa István / MTI

Idén a doba-somlóvári a negyedik fontos parkátadás, emellett a fertődi Esterházy-kastély, a dégi Festetics-kastély és a füzérradványi Károlyi-kastély angolparkjaiban is jelentős felújításokat végeztek.

A doba-somlóvári Erdődy-kastély csaknem száz hektáros parkjának rehabilitációjára fordított több mint 256 millió forintos európai uniós forrást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 37 millió, a konzorciumi partner Bakonyerdő Zrt. pedig további 30 millió forinttal egészítette ki a projektben kitermelt fából származó bevételen felül, az erdészet emellett három híd faanyagát is biztosította.

Fotó: Ruzsa István / MTI

A beruházásában bozótirtást 35 hektáron, gyepesítést 24 hektáron, erdőszerű fatelepítést 3,8 hektáron, útépítést pedig több mint 9 ezer négyzetméteren végeztek. A négy tóból 19,5 ezer köbméter iszapot kotortak ki és öt fahidat is építettek. A doba-somlóvári Erdődy-kastély parkjának európai jelentősége abban rejlik, hogy az Esterházy-hercegek híres francia építésze, a dobai kastélyt és parkot is tervező Charles Moreau akadálytalanul valósíthatta meg a 18. századi Angliában létrejött klasszikus tájkerti stílust az 1820-as években. Moreau munkáját tanítványa, Heinrich Koch folytatta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek