Ilyen ma Hollókő egy kétmilliárdos beruházás után

Kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztést adtak át a világörökségi Hollókőn pénteken; a másfél évig tartó kiemelt beruházásban többek között felújították a középkori várat, emellett mesejátszótér és táncház is épült a Nógrád megyei faluban.

Felújított parasztházak Hollókő ófalujában
Galéria: Ilyen ma Hollókő egy kétmilliárdos beruházás után
Fotó: Komka Péter / MTI

Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős államtitkára a pénteki átadási ünnepségen úgy fogalmazott: "büszkék vagyunk rá, hogy Hollókő világörökségi helyszín, népi kultúránk jelképe, miközben élhető település is". A többi, önálló arculatát még csak kereső településnek példát ad azzal, hogyan lehet értékőrzésből merítve hiteles, új turisztikai értékeket teremteni - tette hozzá.

Kiállítás a Guzsalyosházban
Galéria: Ilyen ma Hollókő egy kétmilliárdos beruházás után
Fotó: Komka Péter / MTI

Az államtitkár hangsúlyozta: Hollókő történelmi örökségünk továbbadásával is fontos küldetést teljesít, és a kulturális örökségek turisztikai hasznosításában is példát mutat, amikor a puszta falak élettel és turistával telnek meg. Mint mondta, ez a cél a 2014-2020-as uniós támogatások egyik kiemelt prioritása is. Ruszinkó Ádám közölte: a Nemzeti Várprogram részeként Hollókő megérdemelten számíthat további fejlesztési forrásokra.

Az ófalu Hollókőn
Galéria: Ilyen ma Hollókő egy kétmilliárdos beruházás után
Fotó: Komka Péter / MTI

A Nógrád megyei faluban a "Próbáljon szerencsét Hollókőn!" című, az Észak-magyarországi Operatív Program által támogatott projektben megvalósultak a vár rekonstrukciós munkái, elkészült a középkori vár 13. századi berendezése, 130 férőhelyes parkoló, recepciós épület, Holló Jankó mesejátszótér épült. Az újfalu és ófalu határán fészert, pihenőhelyet és pinceházat építettek, aszfaltozták a közterületeket, elkészült a Pajtaárok szabadtéri színpad. Az ófaluban felújították a Vár éttermet, a Képesház konferenciatermet, az Oskolát és a Guzsalyosházat. Az újonnan megvásárolt épületekben kapott helyet a Gazduram sajtboltja és a Kalácsos. Épült Palóc műhely és mulatós táncház is színpaddal, vásártérrel.

Galéria: Ilyen ma Hollókő egy kétmilliárdos beruházás utánFotó: Komka Péter / MTI

Szabó Csaba polgármester elmondta, hogy a népi hagyományokra épülő fejlesztésre kiírt pályázatuk 2012-ben nyerte el a támogatást, amegvaló tavaly év elején kezdték meg. A másfél év alatt 45 céggel dolgoztak, "hol játszóteret építettünk, hol várat, hol utat" - mondta a polgármester, kiemelve, hogy a fejlesztés eredményeként a látogatóknak is többet szeretnének nyújtani, és munkahelyeket is akarnak teremteni.

A fejlesztés részeként májusban adták át a felújított várat. Látogathatóvá tették a 700 éves vár Öregtornyát, a felső várban visszaállították a 13. századi konyhát, ebédlőt és várúri lakrészt, az alsó várban pedig a 16. században épült gazdasági épületeket állították helyre.

Hollókő Nógrád megye leglátogatottabb turisztikai célpontja, a világörökségi falut évente 100 ezernél is többen keresik fel. A faluban a hétvégén ingyenesen látogathatók az új fejlesztések és Hollókő múzeumai - írja az MTI.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek