510 milliárdot hagytak Magyarországon az év első felében a turisták

A legjelentősebb európai úti célok közül Magyarországon jegyezték a második legnagyobb növekedést a külföldi turisták számában, 2015 első felére vonatkozóan. Több mint 500 milliárd forintot költöttek el.

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) legfrissebb adatait a Magyar Turizmus (MT) Zrt. ismertette. A tájékoztatás szerint Magyarországon 17,5 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma, ez a világátlag több mint négyszeresét, az európai átlag több mint háromszorosát és a régiós átlag közel háromszorosát jelenti, írja az MTI.

A Turisztikai Világszervezet augusztusi jelentése (World Tourism Barometer) szerint a világon 4 százalékkal, Európában 5 százalékkal, a közép-kelet-európai régióban 6 százalékkal, Magyarországon pedig 17,5 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma 2015 első felében.

Hasonlóan nagyarányú növekedést egyetlen közép-európai országban sem regisztráltak: Csehországban 7,9, Szlovákiában 10,3, Ausztriában pedig 7,0 százalékos bővülést mértek ugyanebben az időszakban. Magyarország eredményei már a tavalyi, egész évet felölelő jelentésben is kiugrónak bizonyultak, akkor 13,7 százalékos volt a bővülés.

Az UNWTO adataival harmonizálnak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is: 2015 első félévében a Magyarországra turisztikai céllal látogató külföldiek száma (8,7 millió) 17,6 százalékkal nőtt 2014 azonos időszakához képest, kiadásaik pedig 12,3 százalékkal bővültek, meghaladva az 510 milliárd forintot.

A több napra Magyarországra érkező külföldi turisták száma még dinamikusabban, csaknem 21 százalékkal emelkedett és több mint 5 milliót tett ki. Kiadásaik meghaladták a 467 milliárd forintot. Egy napra is többen, 3,7 millióan érkeztek, ez 13,6 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának adatát. Az egy napra érkező turisták kiadásai nőttek a legdinamikusabban, 34 százalékkal, megközelítve a 43 milliárd forintot.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek