Félre a tévével! 4+1 családi tipp őszi hétvégékre

Már unják a játszóterezést, szanaszét társasozták magukat, és a színező sem akkora sláger már, mint a múlt héten? Megmutatjuk, hová érdemes vinnie a gyerekeket, ha igazán jó programra vágynak, és még önök is a gyerekekkel együtt szórakozhatnak. 4+1 családi tipp napsütéses délelőttökre és borongós délutánokra.

A nyári szünet végével nehéz olyan programot kitalálni a gyerekeknek, amivel el tudjuk terelni a figyelmüket az őszi melankóliáról. Bizony, már ekkora korban sem vidám belegondolni, hogy véget ért a jó idő és a strandszezon, és a nyaralásokon szerzett új barátok többségével is csak egy év múlva lehet megint találkozni – jó esetben. Felkutattuk hát azokat a gyerekprogramokat, amikkel nem tud mellé lőni, ha egy tökéletes családi hétvégére vágyik.

Retro diavetítés a Színházak éjszakáján

Ha fel kéne sorolni a gyerekkorunkat legjobban meghatározó tárgyakat, a poros, pasztellszínű diavetítő tuti, hogy ott lenne a listán. Mire felnövünk, a legtöbben megfeledkezünk arról, hogy milyen szuper is volt diavetítőzni, a rajzfilmek pedig mára gyakorlatilag kiszorították a diafilmeket a piacról. A könnyen túlmelegedő, kézzel tekerős orosz vetítők többsége mára már elhasználódott, vagy azt sem tudjuk, hol keressük. A játékboltokban kapható modern vetítők pedig sajnos nem pótolhatják azt a bizonyos nyikorgó hangot. Pedig valójában kevés olyan eszköz van, ami ilyen jól segítene fenntartani a mesemondás varázsát, miközben azt az élményt is megadja, ami miatt olykor izgalmasabb egy animációs film, mint egy képeskönyv.

Hamupipőke
Galéria: Félre a tévével! 4+1 családi tipp őszi hétvégékre
Fotó: H_Zsanna2 / Indafotó

 Ha önök is szeretnének egy kicsit visszarepülni az időben, és újra átélni a diavetítőzés örömét, akkor kerekedjenek fel a Színházak éjszakáján, és vegyék célba a Kolibri Színházat szeptember 19-én! Ezen a napon már délután háromkor elkezdődnek a gyerekprogramok: lesznek kézműves foglalkozások, a gyerekek beleshetnek a kulisszák mögé, sőt, még igazi színházi sminket is kapnak. De a fő attrakció csak éjfél után kezdődik: a diavetítés, ahol a Kolibri színészei keltik életre a meséket. Ha tehát amúgy is épp a nehezen alvós korszaknál járnak, jobbat nem is tehetne, mint hogy kiszakadnak egy kicsit otthonról és tartanak egy olyan szombat estét, amikor egyetlen napra az egész család együtt válhat éjszakai bagollyá. Higgye el, ez nagyobb menőség lesz a gyerekeknek, mint gondolná. A Színházak éjszakájára itt tud jegyet vásárolni.

Családi délelőtt a Ludwig Múzeumban

Amikor programot vadászunk a gyerekeknek, hajlamosak vagyunk túlgörcsölni a dolgot: ,,mi van, ha majd halálra unják magukat és nem fogom tudni lekötni őket"? Pedig nap, mint nap bebizonyosodik, hogy a gyerekek sokkal érdeklődőbbek és nyitottabbak a felnőtteknél. Ha foglalkoznak velük és nem érzik elhanyagolva magukat, akkor szinte bármilyen programban meglátják az érdekeset és a szórakoztatót. Ha olyan családi programot keres, ami akár a heti rutinba is beiktatható, a Ludwig Múzeum családi délelőttjei tökéletesek lehetnek.

Az egész családnak izgalmas programokat nyújt a Ludwig
Galéria: Félre a tévével! 4+1 családi tipp őszi hétvégékre
Fotó: Facebook / Ludwig Múzeum

 Itt ugyanis nem csak a gyerekek élhetik ki művészi hajlamaikat, hanem addig, amíg ők alkotnak, a szülők tárlatvezetésen vehetnek részt. A családi délelőttök előnye, hogy a gyerekprogramok nincsenek korhatárhoz kötve, így már a legkisebbek is átélhetik az alkotás örömét, miközben a nagyobbak már a kortárs művészetekkel ismerkedhetnek. A program szombatonként fél 11-től fél 1-ig tart, a belépő pedig fejenként 600 forintba kerül. A jelentkezéssel kapcsolatos további infókat ide kattintva találja.

Csokimúzeum

Esős hétvégi délelőtt, mindenki levert, már a kedvenc családi filmet is megnézték és fogalmuk sincs, hogyan dobhatnák fel egy kicsit a hangulatot? Hát az ősidők óta működő recepttel: csokival, és még több csokival! Nem nagyon van olyan gyerek, akinek a csoki szó ne csalna azonnal mosolyt az arcára. Így ha nem meri a véletlenre bízni a hétvége kimenetelét, akkor a legjobb, ha felkerekednek és meglátogatják a budapesti Csokoládé Múzeumot.

Csokiszökőkút
Galéria: Félre a tévével! 4+1 családi tipp őszi hétvégékre
Fotó: Facebook / Csokoládé Múzeum

 A Praliné program után garantáljuk, hogy a gyerekei egész nap odalesznek a gyönyörűségtől. Itt ugyanis két órányi mennyország várja őket. A pralinétúra már eleve egy erős kezdéssel indít: rögtön egy csokiszökőkútnál találjuk magunkat. Innen visz az utunk a századfordulós csokikészítő műhelyek felé, ahol letesztelhetjük a tudásunkat, és elkészíthetjük a saját csokoládénkat, amit aztán díszdobozban haza is vihetünk. Ezután egy bögre forró csokival a kézben mozizhatunk egyet, és még többet megtudhatunk a csokikészítés történetéről. Ha szívesen levenné a családot a lábáról a jobbnál jobb csokoládékkal és pralinékkal, itt olvashat tovább arról, hogyan tud előre bejelentkezni a múzeumba.

Animációs műhely az Eötvös 10-ben

Ki ne képzelte volna már el magát legalább egyszer híres filmrendezőként? Ez a gyerekekre is igaz, számukra ráadásul még az egész világ tele van lehetőségekkel. Segítsen a gyerekének abban, hogy minél több dologban kipróbálhassa magát és kifejlődhessenek a kreatív képességei! Tökéletes lehetőség erre Szabó-Nyulász Melinda animációs rendező tanfolyama, ahová elsősorban a 8 és 15 év közötti gyerekeket várják.

Alkotás közben az Eötvös10-ben
Galéria: Félre a tévével! 4+1 családi tipp őszi hétvégékre
Fotó: Facebook / Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér

 Az Animációs Műhely szeptember 12-én indult, és egy hónapon át minden szombaton 10-től délig tart. A program során a gyerekek közösen dolgoznak fel egy ismert mesét, miközben megtanulják, hogyan kell figuratervet készíteni, forgatókönyvet rajzolni és hangfelvételeket összevágni. Rajzfilmkészítés közben különböző képzőművészeti technikákkal ismerkedhetnek meg, a végeredményt, az elkészült mesét pedig hazavihetik DVD-n és büszkén levetíthetik a családnak. Ha ön is szívesen beíratná a gyerekét az Animációs Műhelybe, kattintson ide a további részletekért!

Autómentes gyereknap a belvárosban

Ha nincs lehetőségük kiszabadulni a belvárosból, de szeretnék kihasználni az utolsó napsütéses hétvégéket, akkor szeptember 20-án a Kazinczy utcában a helyük! A hetedik kerület egyik legszebb utcája egyetlen napra gyerekparadicsommá válik, ahol játszóházzal, kézműveskedéssel és koncertekkel várják a családokat.

Galéria: Félre a tévével! 4+1 családi tipp őszi hétvégékreFotó: Szimpla Kert

 Reggel kilenctől délután kettőig Háztáji Piac lesz a Szimplában, így egy körben letudhatjuk a hétvégi vásárlást is. A program fő célkitűzése pedig az, hogy a Kazinczy végre sétálóutcává válhasson, ahol rendszeresíteni lehet az ehhez hasonló szabadtéri rendezvényeket. A programhoz kapcsolódó Facebook-eseményt itt találja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek