Ostromjátékkal vár hétvégén a leghősiesebb város

Korhű programokkal emlékeznek meg Zrínyi Miklósról (1508-1566), és a vár 1566-ban elesett hős védőiről szeptember első hétvégéjén Szigetváron, a Zrínyi-napokon.

A leghősiesebb város címet viselő Szigetváron a péntektől vasárnapig tartó esemény ötvennél is több programot kínál, így ostromjátékkal, kézműves vásárral és lakomával is szórakoztatják a vendégsereget - olvasható az esemény honlapján. A várban az érdeklődők megismerkedhetnek a végvári katonák mindennapi életével, hagyományőrzők bemutatóit és ostromjátékait nézhetik meg, miközben a Zrínyi téren művészeti csoportok szórakoztatják a néptánc, a világzene és a fúvószene kedvelőit.

 

Fotó: Zrinyinap.hu

A Zrínyi-napokon koncertet ad a Csík zenekar, a Vágtázó Csodaszarvas, a Band of Streets, a Neofolk, a Vivat Bacchus, és előadják a Zrínyi 1566 rockmusicalt is. A rendezvénysorozatot vasárnap este kilenc órakor tűzijáték zárja. A Zrínyi-napok Magyarország egyik legrégebbi, 1833 óta megrendezett hagyományos emlékünnepsége. Gondolata Kölcsey Ferenctől ered, aki 1826-ban a mohácsi csata 300. évfordulóján javasolta a nemzetnek, hogy méltóképpen emlékezzen meg Szigetvár védőiről - olvasható a zrinyinap.hu oldalon.

Zrínyi Miklós 1566-ban két és félezer katonával egy hónapon keresztül állt ellen az I. Szulejmán szultán vezette százezres török sereg ostromának. Szeptember 8-án, amikor a magyar csapat létszáma háromszázra fogyatkozott, a katonák Zrínyivel az élükön kilovagoltak a várból és harc közben elestek. A várkapitány és katonáinak hősiessége előtt tisztelegve már az 1850-es években, a kirohanás évfordulóin díszkivilágítással látták el a városházát és a várat, s több napon át színielőadásokkal, dalünnepekkel, kulturális rendezvények sokaságával, tűzijátékokkal szórakoztatták az érdeklődőket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek