Ingyen járhatjuk be a titkos pécsi alagutat jövő szombaton

Ingyen nézhetjük meg augusztus 22-én azt a titkos átjárót, amely a föld alatt futva a pécsi püspöki kertet a püspöki pincével és a magtárral köti össze.

Lezárulnak a Pécsi Püspökség turisztikai nagyberuházásai, uniós forrásból újult meg a "Püspökvár Titkai - a Püspöki Palotától a Dzsámiig" című projekt során hét belvárosi épület - írja a helyi Pécsistop.hu.

A pécsi dómFotó: Ajpek / Indafotó

Renoválták a Pécsi Székesegyház délkeleti tornyát és déli tetőszerkezetét, a Püspöki Magtárat, a dzsámit, a Püspöki Palotát a hozzá tartozó püspöki kerttel és a földalatti titkos átjáróval, a Csontváry Múzeum épületét, valamint a Káptalan utcai Kanonoki palotát és Zarándokházat.

A projekt lezárása alkalmából 2015. augusztus 22-én este megnyitja kapuit a püspöki kert a nagyközönség számára. Ez érdeklődők belépő nélkül nézhetik meg a kertet a Püspöki Pincével és Magtárral összekötő alagutat.

Fotó: Iránypécs.hu

A Pécsi Egyházmegye tájékoztatása szerint a földalatti osonó története a középkorig nyúlik vissza, a 20. század második felében pedig különleges szerepet kapott: a pinceszárny a püspök és papjai közötti titkos megbeszélések helyszíne volt a pártállami időkben, amikor az államvédelmi és egyházügyi hatóságok folyamatosan megfigyelték a klerikusokat.

Aki végigjárná ezt a sokat megélt és sok mindent látott alagutat, az augusztus 22-én, szombaton 19 és 23 óra között teheti meg. A bejárat a püspöki palota kertjében található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek