Szarvason épült fel újra Déva vára

Az erdélyi vár makettjével bővült augusztus 8-án hazánk egyetlen interaktív makettparkja, a szarvasi Mini Magyarország.

A történelmi Magyarország közepén, Szarvason található interaktív makettpark most egy újabb erdélyi épülettel lett gazdagabb.

A Déva várát eredeti, középkori állapotában ábrázoló makettet mintegy három hónapos munkával, egy hatfős csapat készítette el. A hatvancentis dombon álló legújabb makettépület 1:50 méretarányban készült, 2,1 méter széles és 1,2 méter hosszú. Az eredeti várépület Erdélyben, Hunyad megye székhelyén épült a 13. században.

Forrás: Travelo

 Déva várához számos történelmi esemény és monda kötődik, a 16. században a vár Dobó István birtokába került, akit később Izabella királyné parancsára saját várában vetettek börtönbe. Déva várának legendáját örökíti meg a Kőműves Kelemenről szóló népballada is.

A szarvasi Mini Magyarország az augusztus 8-i ünnepélyes makettátadás apropóján a makettpark teljes napi bevételét, valamint a magánszemélyektől érkezett adományokat a dévai Szent Ferenc Alapítvány számára ajánlotta fel.

A makettpark a Szarvasi Arborétumban található és 2013. április 10-én nyílt meg Európa legújabb makettparkjaként. Aki még soha nem látta a Kecskeméti Cifrapalotát felülről, a Pécsi Dzsámit vagy a Tatabányai Turult közelről, akinek eddig kimaradt a Fertődi Kastély, nem hallotta még a visszhangot a Tihanyi Apátságnál, nem emlékszik pontosan, kiknek a szobrai állnak a Hősök terén, vagy megnézne egy csatajelentet az egri várban, annak a Mini Magyarország a tökéletes kirándulóhely.

A makettparkban számos, a történelmi Magyarország területén, többségükben Erdélyben álló építmény minden apró részletében megegyező kicsinyített mása is látható. Az erdélyi épületek között megtalálható a csíksomlyói kegytemplom, a vajdahunyadi vár, a segesvári óratorony, a marosvásárhelyi városháza épülete, valamint a törcsvári kastély is, amelyet a népnyelv gyakran Drakula váraként emleget.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek