Vagány nyaralásra vágyik? Wakeboardra fel!

Mindig is irigyelte azokat, akik elég bevállalósak az extrém sportokhoz, de sosem érezte magában az elszántságot, hogy ön is kipróbálja? Szereti a vizet, de már unja a szimpla strandolást? Mostantól nézzen más szemmel a tavainkra, és lássa meg bennünk a tökéletes sportolási lehetőséget! A wakeboardozás a lehető legmenőbb dolog, amit a hullámokon csinálhat, mégis pont eléggé biztonságos ahhoz, hogy ne kelljen hozzá őrültnek lenni. Mutatjuk a legjobb hazai pályákat!

Soha nem késő belevágni egy új hobbiba, sőt, éppen a kísérletezés tart minket fiatalon. Arról nem is beszélve, hogy az ismerősei sárgulni fognak az irigységtől, hogy mennyire vagányan tölti a nyarat. Válassza ki a lakó- vagy nyaralóhelyéhez legközelebb eső pályát, és wakeboardra fel!

Omszki-tó

Budapesthez legközelebb az Omszki-tavon talál wakeboardpályát, ahol akkor is ki tud bontakozni, ha már nem először áll deszkára, de kezdőként is szívesen látják a gyakorlóórákon. A 800 méteres, öt oszlopos, gyémánt alakú pályán direkt ügyeltek rá, hogy a kanyarok a kezdők igényeihez mérten elég tompák legyenek, így nem kell attól tartania, hogy már az első kanyarban lerepül a deszkáról.

Omszk Wakeboard Centrum Galéria: Vagány nyaralásra vágyik? Wakeboardra fel!Fotó: Omszk Wakeboard Centrum

De akkor sem kell kétségbe esnie, ha ez mégis megtörténne, hiszen ez is a tanulás része, és legfeljebb jót nevetnek majd egymáson a többi kezdővel. Itt még a borúsabb nyár végi-ősz elejei hétvégéken sem kell lemondania a wakeboardozásról, ha pedig egy-egy esés után elkezdene fázni, szaunával és forró teával melegítheti fel magát.

Mennyibe kerül? A tanulójegy 2500 forintba, az egy órás jegy 3500 forintba, a napijegy pedig 8000 forintba kerül.

Mikor van nyitva? Reggel tíztől este kilencig.

Milyen elemek vannak a pályán? Két jobb- és baloldali ramp, egy baloldali rainbow slider, egy baloldali pussybox, egy jobboldali funbox és egy baloldali A-frame.

Mit vigyünk az első órára?
Kezdőknek minden pályán biztosítják a szükséges felszerelést, így az első óra előtt még semmilyen speciális cuccot nem kell beszerezni. Sőt, teljesen felesleges is, hiszen ki tudja, hogy utána már csak egy-két órát fogunk bevállalni, vagy azonnal a szenvedélyünkké válik a wakeboardozás. Az első alkalommal garantált a borulás, ezért felejtsük el a kedvenc nyári ruháinkat, mindenképp vegyünk fel fürdőruhát (lehetőleg minél sportosabbat, ami nem fog lecsúszni az első kör után), és akár még egy plusz strandgatyát is, aminek nem baj, ha vizes lesz. Ezután pedig kezdődhet a száguldás!

Balatonfüred

Az ország legrégebbi wakeboardpályáját a Balaton északi partján, Füreden találjuk. Talán mind közül ez a legszebb fekvésű pálya, ráadásul nemrég teljesen fel is újították. Kezdőknek különösen jó választás lehet a kempingen keresztül megközelíthető pálya, itt ugyanis ingyenes az oktatás. Miután kifizettük a pályára szóló belépőt, a kemping többi szolgáltatását is igénybe vehetjük, a legkülönbözőbb sportpályáktól kezdve a csúszdákig és a medencékig.

Füred Wakeboard Centrum Galéria: Vagány nyaralásra vágyik? Wakeboardra fel!Fotó: Füred Wakeboard Centrum

De térjünk vissza a wakeboardhoz. Mivel az északi az uralkodó szélirány, itt gyakran élvezhetjük a tükörsima vizet, ami főleg a tanulófázisban jelent nagy előnyt. Egy deszkán szelni a Balaton naplementében pirosló vizét – hát van ennél lazább program egy nyári estére?

Mennyibe kerül? A két körös jegy 800 forintba, a 24 körös jegy 7200 forintba kerül. A tanulóóra ára 3000 forint.

Mikor van nyitva? Reggel nyolctól este nyolcig.

Győr

Bár egy kicsit többet kell kirándulni érte, mégis remek a győri wakeboardpálya is, amihez egy hatalmas, parkosított strand is tartozik, így ide akár az egész családot magával viheti.

A 800 méteres pályán 30 kilométer/óra az átlagsebesség, de a profibbak akár 60-ra is felgyorsulhatnak. A víz fokozatosan mélyül, ezért amíg mi a deszkával barátkozunk, a kisebb gyerekeknek sem kell a parton maradniuk. Ha pedig elég volt a wakeboardozásból, akár egész napra itt maradhatnak lábteniszezni, vagy csak hűsölni a pavilonok árnyékában.

Mennyibe kerül? A tanulójegy 2500 forintba, a napijegy 8500 forintba, a hétvégi jegy pedig 13500 forintba kerül.

Mikor van nyitva? Hétfőtől péntekig reggel tíztől, hétvégén reggel kilenctől este nyolcig tart nyitva.

Milyen elemek vannak a pályán? Slider, két kicker, picninc table és mega box.

Dunaharaszti

Többször is állt már deszkán, ezért nem szeretné újrakezdeni a tanulást, de úgy érzi, hogy van még hová fejlődnie? Akkor a fővárostól mindössze fél órányira fekvő Dunaharasztin a helye, ahol egy 824 méteres, négyszögletű pálya várja.

Dunaharaszti Wake Galéria: Vagány nyaralásra vágyik? Wakeboardra fel!Fotó: Dunaharaszti Wake

Itt folyamatosan tartanak haladó oktatást is, sőt, még táborok is vannak, így itt igazán stabil tudásra lehet szert tenni.

Mennyibe kerül? Az egy órás jegy 3800 forintba, a napijegy 9500 forintba kerül. A kezdő oktatás ára 2500 forint óránként.

Mikor van nyitva? Reggel tíztől este kilencig.

Wakeboard szótár
A-Frame: vízi objektum, melynek van felmenő, vízszíntes és lefelé mutató, csúszható síkja is, ezért a formája A-betűre hasonlít.
Kicker: olyan rámpa vagy ugrató, amelynek segítségével a rider a levegőbe repülhet.
Slide: olyan boarddal való csúszást jelent, amikor a vízfelületet elhagyva valamilyen terep tárgyon csúszunk végig.
Forrás: www.wakeshop.hu

Levelek

Magyarország legújabb wakeboardpályáját a leveleki víztározón találja, Nyíregyházától kb. 20 kilométerre. Már nyolc éves kortól várnak ide kezdőket, de akár élsportolókkal is találkozhat a vízen. Az ötszög alakú, 800 méteres pályán jól elférnek egymás mellett a boardosokok, itt nem kell attól félnie, hogy nem lesz elég helye a kényelmes tanuláshoz. Ha kisebb gyerekekkel érkezik, ők az oktatás ideje alatt a játszótéren tudnak bandázni, amíg várják a vagány szülőket.

Vízisí és Wakeboard Kábelpálya Galéria: Vagány nyaralásra vágyik? Wakeboardra fel!Fotó: Vízisí és Wakeboard Kábelpálya

Mennyibe kerül? Az egy órás jegy 3500 forintba, a napijegy 7000 forintba, a hétvégi jegy pedig 12000 forintba kerül.

Mikor van nyitva? Reggel tíztől sötétedésig.

Városliget

Kikészíti a kánikula, de nincs kedve kimozdulni a városból? Akkor célozza meg a Városligeti-tavat, ahol szintén szuper wakeboardpálya várja! Ez a pálya elsősorban a profiknak lett kialakítva, de ha még csak távolról barátkozik a sporttal, akkor is érdemes elsétálnia a tóhoz, hiszen a partról ingyen is megfigyelheti a gyakorlott versenyzőket, akik valószínűleg gyorsabban meg is hozzák a kedvét a dologhoz, mint az amatőrök.

Board Up Galéria: Vagány nyaralásra vágyik? Wakeboardra fel!Fotó: Board Up

Mikor van nyitva? Délután öttől este kilencig.

Milyen elemek vannak a pályán? Egy 1 méter magas spine kicker, egy 16 méteres roof, egy 18 méteres A-frame, egy 6 méteres, 70 centi átmérőjű cső uprail, egy 24 méteres flat slider és egy 12 méteres csőkorlát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek