Homokos partra, Horvátországba vágyik a magyar

Vízparti nyaralásaikról kérdeztük olvasóinkat, most a legérdekesebb eredményeket mutatjuk be. Elméletben olvasóink elsöprő többséggel részesítik előnyben a homokos strandokat, kedvenc európai nyaralóhelyként mégis Horvátországot, itthon pedig a Balatont jelölik meg.

Ha nyár, akkor vízpart – így gondolkodnak legtöbben, mikor a nyaralásukat tervezik. Bár évről évre nő azok száma, akik más elfoglaltságot keresnek a nyári szabadságukra, azért a tengerek, tavak és folyók partjain még sokáig nem kell attól tartani, hogy elnéptelenednének a strandok.

Homok, Horvátország, Balaton

Közel 2300 válaszból az látszik kirajzolódni, hogy bár elméletben a magyarok elsöprő többséggel részesítik előnyben a homokos strandokat, kedvenc európai nyaralóhelyként mégis Horvátországot, itthon pedig a Balatont jelölik meg, pedig egyik sem a homokos partszakaszairól híres elsősorban.

Galéria: Homokos partra, Horvátországba vágyik a magyarLoop Images / Europress / Getty

 Kész szerencse, hogy nem vagyunk tengerparti nemzet, a válaszadók több mint 70 százaléka (71,14 százalék) ugyanis inkább édes vízben pancsol szívesen. Hasonló arányban lelkesedünk a homokos partokért, a válaszadók közül 1300-an (69,7 százalék) legszívesebben homokos partokon pihennek. Jócskán leszakadva, második helyen (10,34 százalékkal) az aprókavicsos part végzett, és ennél csupán néhány százalékkal (9,7 százalék) kevesebben választották a füves strandokat. A medencéknek és a sziklás partszakaszoknak sikerült a legkevesebb rajongót gyűjteni a kérdéssorunk kitöltői közül.

Amikor olvasóink kedvenc külföldi és belföldi vizes helyeire kérdeztünk rá, belföldön toronymagasan a Balaton végzett: olvasóink 84,05 százalékának a magyar tenger az abszolút kedvence. A maradékon a Tisza-tó, a Velencei-tó és a Fertő-tó osztozott.

Galéria: Homokos partra, Horvátországba vágyik a magyarsm33 / Indafotó

 A külföldi tengerpartok közül pedig Horvátország továbbra is a legnépszerűbb: majdnem minden harmadik válaszadó (30,37 százalék) a horvát partokat jelölte meg, mikor kedvencét kellett kiválasztania. Második a népszerűségi versenyben Spanyolország, 23,89 százalék favoritja. Harmadik helyen a görögök végeztek. 16,62 százalék hozzájuk megy legszívesebben nyaralni. Az összes többi európai tengerpart a maradék kevesebb mint 30 százalék kegyéért kénytelen versengeni.

Még nem döntött, hol nyaral idén?
Ha a felmérésünk alapján keresünk nyaralást, nincs könnyű dolgunk, de azért találni homokos strandot a Balatonnál, és Horvátországban is. A magyar tengeren a balatonlellei Napfény Strandon és a gyenesdiási Játékstrandon élvezhetik a homokot a parton. Míg a magyar utazó kedvenceként végző Horvátországban itt talál fövennyel borított strandokat. Ha még hezitál, hogy a horvát tenger melyik részére induljon, ezt a cikkünket feltétlenül olvassa el! Ha a második legnépszerűbb országba, Spanyolországba készül, és homokos partszakaszt keres, könnyebb dolga lesz, mint a horvátoknál.

Jó könyv és labdajátékok

És mivel töltjük legszívesebben az időt a parton és a vízben? Ha eddig azt gondolta, hogy csak pihenünk, és élvezzük a nyarat, nagyon téved! Mindössze 23,75 százalék válaszolta, hogy a vízparton csak fekszik és pihen. A parton a legnépszerűbb egy jó könyv: 41,77 százalék választotta ezt az opciót. 34,48 százalék pedig az aktív pihenésre voksol, valamilyen labdajátékra a barátokkal vagy a családdal.

Galéria: Homokos partra, Horvátországba vágyik a magyarJohn Keeble / Europress / Getty

 Ha bemegyünk a vízbe, akkor sem a lustálkodás a legnépszerűbb: csak 18,5 százalék első számú kedvenc időtöltése a vízen egy gumimatracon lebegni, élvezve az édes semmittevést. Önbevallásos alapon a vízben is mindenki inkább sportos: 66,74 százalék válaszolta azt, hogy ha már a vízben van, legszívesebben úszással tölti ott az időt. Vízisportokra 13,16 százalék, vízibiciklizős lazulásra pedig csak 1,57 százalék voksolt.

Nem csak a lángosra lenne igény

Amikor pedig megéhezünk, a klasszikus strandkaják vezetnek, de látszik, hogy lenne igény a salátákra is! 53,89 százalékos elsöprő győzelmet aratott a jó öreg lángos, mögötte 25,52 százalékkal a hekk a második. A palacsintát 9,79 százalék választotta kedvenc strandkajájának, míg arra kérdésünkre, hogy ha lehetne salátát, akkor azt enne-e inkább a strandokon, 10,8 százalék válaszolta, hogy igen. Megfontolandó adat a büféseknek!

Galéria: Homokos partra, Horvátországba vágyik a magyarkékegér / Indafotó

Disclaimer: Felmérésünk nem reprezentatív mintán történt. Olvasóinkat kérdeztük nyári kedvenceikről. Online kérdőívünket 2298-an töltötték ki, a nők jóval nagyobb lelkesedéssel osztották meg preferenciáikat velünk: a válaszadók 65,5 százaléka nő volt, és csak 36,5 százalékuk férfi.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek