Lovagi tornák tere épül a diósgyőri vár mellett

Lovagi tornák tere épül a diósgyőri vár mellett

Új látványossággal gyarapodik a közelmúltban megújult diósgyőri vár. Az ódon falak közelében épül meg a Lovagi tornák tere, melyet augusztus 20-án adnak át.

Az akár ötezer néző befogadására alkalmas, 750 ülőhelyes fedett lelátókkal körülvett küzdőtér koncerteknek, színházi előadásoknak adhat otthont, emellett nevéhez hűen hagyományőrző lovagi tornák, felszereltségének köszönhetően pedig akár műlovagló vagy díjugrató nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas.

A megújult vár Fotó: Kupcsik Sarolta / Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Közhasznú Kft.Forrás: Travelo

 Az új idegenforgalmi és kulturális központ Közép-Európában is egyedülálló lesz zenei fesztiválok, hagyományőrző rendezvények, közösségi ünnepek, sportesemények helyszíneként, a Lovagi tornák tere előtte kialakított vásártér pedig alkalmanként középkori hangulatú kirakodóvásároknak ad helyszínt.

Az építkezés megkezdése előtti régészeti feltárásoknak köszönhetően egy középkori vízvezetékre is bukkantak, amely a közeli forrásokból biztosította a vár vízellátását. A kőből épült csatorna a Lovagi tornák terének északi lelátója alatt fut végig. Az eredeti tervek módosításával ezt a részt olyan kiállítótérként alakították ki, amely egyrészt bemutathatóvá teszi a vízvezeték maradványait, másrészt alkalmi tárlatok helyszíne is lehet.

A miskolci önkormányzat a csaknem 3 milliárd 108 millió forintba került Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése című projektre – amely tartalmazza a Lovagi tornák terének és a vásártérnek a építését is – 2 milliárd 626 millió forintot nyert, az augusztus 20-ra elkészülő létesítmények 977 millió forintba kerülnek – írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek