Elkészült a gyomaendrődi Bárka

Helyreállították a zarándokházat, látogatóközpontot építettek a Körös bemutatására, biopiacot alakítottak ki az udvarán és megépítették a Bárkát, amely a környező települések halászati hagyományairól mesél. Augusztustól már mindegyik látogatható Gyomaendrődön.

Befejeződtek a Békés megyei Gyomaendrődön a Lélekkel a Körösök mentén - turisztikai fejlesztések a vallás és a Körös ökológiája tükrében elnevezésű projekt tavaly október óta zajló kivitelezési munkálatai. A beruházást 459 millió forintnyi európai uniós támogatásból valósították meg.

 

Galéria: Befejeződött a turisztikai fejlesztés GyomaendrődönFotó: Rosta Tibor / MTI

A gyomai városrészben kialakították a Körös Látogatóközpontot, ahol a víz szerepét mutatják be az érdeklődőknek egy kiállítás keretében, az udvaron pedig a helyi kistermelők és kézművesek működtetnek biopiacot. Az endrődi részen megépítették a Bárka Látogatóközpontot, ahol a Körös halászati hagyományait mutatják be interaktív eszközökkel.

A vallási turizmus fejlesztés részeként pedig egy elhagyatott épületből alakították ki a 21 fő fogadására képes Szent Antal Zarándokházat, és eredeti állapotában helyreállították az 1903-ban épült Szent Antal Kenyérsütőházat is. A Szent László Zarándoklat Zágrábból indul és a Körösök gátjain haladva Nagyváradon végződik, egyik állomása Gyomaendrőd.

 

Galéria: Befejeződött a turisztikai fejlesztés GyomaendrődönFotó: Rosta Tibor / MTI

A beruházás során kialakították a több mint egy kilométeres Erzsébet ligeti tanösvényt, egy 15 méter magas kilátót, a Hantoskerti-holtágon az Erzsébet ligetet a városközponttal összekötő Sóhajok hídja helyén pedig egy újonnan épített fahíd készült el a gyalogosok és kerékpárosok számára. A holtág partján szabadidő- és kulturális park épült. A létesítmények augusztus 1-től látogathatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek