Facebookon nyílt múzeum a muravidéki magyarokról

  Facebookon nyílt múzeum a muravidéki magyarokról

  A muravidéki magyarságnak sosem volt valódi nemzetiségi múzeuma, ezért két szlovéniai magyar néprajzkutató csinált egyet virtuálisan.

   

  Laubhaimer Oszkár (1851-1918) magyar királyi közjegyző 1906-ban épült alsólendvai villájaFotó: A szlovéniai magyarság nemzetiségi múzeuma/Facebook

  Lendvai Kepe Zoltán és Kepéné Bihar Mária álmodta meg és hozta létre a virtuális múzeumot abból a gondolatból kiindulva, hogy a muravidéki magyarságnak nincs valódi nemzetiségi múzeuma, vagyis egy olyan intézménye, amely gondoskodni tudna a tárgyi örökségekről és a műemlékvédelméről Pincétől Őrihodosig. Bár van Lendván egy galéria és múzeum, annak a hatóköre nem terjed ki a muravidéki magyarságra.

  A világon számos nemzetiségnek van múzeuma: a Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeum Szentgotthárdon, a Magyarországon élő délszlávok múzeuma Mohácson és a Német Nemzetiségi Múzeum Tatán - olvasható a Facebookon létrehozott múzeum bemutatkozó oldalán. Tizenöt évnyi sikertelen próbálkozás után ugyanis úgy döntöttek, hogy korunk leghatékonyabb kommunikációs eszközéhez, az internethez, azon belül is közösségi oldalakhoz nyúlnak.

   

  Kánikula Alsólendván a '30-as évekbenFotó: A szlovéniai magyarság nemzetiségi múzeuma/Facebook

  A két kutató 2015 júniusában készítette az oldalt, amelynek közel 1200 követője van, és amelyen felhívást tettek közzé a szlovéniai magyarsággal kapcsolatos emlékek, cikkek, régi tárgyak, képeslapok vagy fényképek küldésére a világ bármely tájáról. Az oldalon a két kutató szakmailag is kommentálja a fotókat, ha valaki tud elkallódó értékről, azt fel is jegyzik.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek