Az éjjel színekben pompázó víztorony Debrecen új turistacsalogatója

  Az éjjel színekben pompázó víztorony Debrecen új turistacsalogatója

  Csütörtökön este, díszkivilágítással adták át a negyven méter magas debreceni Nagyerdei Víztornyot. Az 1913-ban épült, ezer köbméternyi vizet tároló torony a felújítás után turisztikai funkciókkal bővült.

   

  Galéria: Átadták a Nagyerdei VíztornyotFotó: Czeglédi Zsolt / MTI

  A nagyerdei víztorony felújítása még szeptemberben kezdődött, néhány hete végezték el az utolsó simításokat és a próbavilágítást. Az épületben egy kiállítótér is helyet kapott, amelyben az időszakos tárlatokat a Pallagi út felől közelíthetik majd meg a látogatók. A 487 millió forintos beruházás során egy vendéglőt és egy színes kapaszkodós mászófalat is kialakítottak. A Dehir.hu információi szerint az alsó két szintjén egy kávéház lett volna, ami végül nem valósult meg, de a víztorony előtt a csobogót a tervek szerint megtartották.

   

  Víztorony a Pallagi úti fronton a csobogóval
  Galéria: Átadták a Nagyerdei Víztornyot
  Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

  A nagyerdei víztornyot Fried és Adorján koncepciója alapján építettek meg 1913-ban. A 40 méter magas létesítmény a klinikák vízellátását szolgálja, mintegy 1000 köbméternyi vizet tárol. A torony vasbetonból épült, az eredetileg vörösréz-burkolatú felső kupolája alatti körfolyosóiról pedig gyönyörű panoráma nyílik az egész környékre. A turisták a kilátóból a stadiont, az egyetemet, a strandot, a ködszínházat, és a Nagytemplom tornyait is láthatják.

  A víztornyot felépítése óta még egyszer sem újították fel. A rekonstrukció után a víztorony az eredeti funkcióját is megtartva továbbra is biztosítja majd a klinikák vízellátását.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek