Tudjuk, mit fog tenni szombat éjjel

Ez a hétvége nemcsak a múzeumok, de a borospincék, a díszvilágításba öltöztetett várak, a ritkán látható különleges vonatok és a szerelmesek éjszakája is lesz. Programajánló szombat estére és a nyári napforduló mágikus hajnalára.

A néphagyomány szerint minden évszakhoz tartozó napforduló előtt érdemes olyan új szokásba kezdeni, amivel a következő évszakra szeretnénk hatni, vagy attól remélni. A nyári napfordulóhoz például termékenységünnep is kapcsolódik, ezért sokan az éjszakai, bőséget hozó virrasztásoktól gyakran remélnek szövődő szerelmet. Idén a csillagászok a nyár pontos kezdetét június 21-én, vasárnap 18:38-ra teszik, így a szombati nap éppen ideális ahhoz, hogy olyan dolgokban legyen mindenkinek része, amit egész nyárra kívánna magának. Mutatjuk, hol érdemes ezt elkezdeni.

Pincetúrázhat Somlón

A Somlói borvidék pincészetei ugyanis szombaton rendezik meg a nyári napfordulóhoz kapcsolódó ünnepüket, a Somlói Éjszakai Pincetúrát. A történelmi borvidék legnagyobb közösségi eseménye ezúttal nemcsak az éjszakai túrázóknak ígér maradandó élményeket: a rendezvény a túrák mellett több mint 100 kulturális programot kínál már a kora délelőtti óráktól.ű

Fotó: Somloi.pincetura.hu

Reggel tíztől koncertekkel, kiállításokkal, sportprogramokkal, másfél óránként induló vezetett vártúrákkal, délutáni electro swing party-val, fényfestéssel, gyermekrajzfilm-vetítéssel, Somló Burgerrel és a díjnyertes lángosokkal várják a látogatókat. Az esti programok tíz órakor kezdődnek, amikor az évente egyszer, kizárólag ezen a napon egyszerre nyitva tartó kápolnák harangozni kezdenek és a pincék előtt is kigyúlnak a tábortüzek. Ezt követően minden fény- és hangeszközt maximumra tekernek, hogy elkezdődjön az előre hozott szentivánéji mulatság. Hajnalban, az év leghosszabb nappalának kezdetén pedig a túrázókkal közös napfelkelte-köszöntőt tartanak a Somló Hegy tetején található kilátó előtti réten. A somlói mágikus éjszakával kapcsolatos ajánlónkat itt részletesebben is elolvashatja.

Diósgyőrben a középkorba utazhat vissza

Június 20-án, alkonyatkor a Diósgyőri várban a középkori tárgyak és történelmi alakok elevenednek meg, hogy az éj leple alatt különleges titkokról meséljenek - olvasható a Diósgyőri Vár közleményében.

Fotó: Diósgyőri Vár

A várban a fények már este fél hétkor kigyúlnak, hogy a látogatók minél előbb részesei lehessenek a vár éjszakai életének. A Felső várudvarban reneszánsz táncház és tűzzsonglőrök világítják meg az éjszaka sötétjét, a vár középkori falai között pedig a látogatók lámpával eredhetnek a királyok és lovagok nyomába. A rendhagyó középkori, éjszakai kalandozások este kilenc órától óránként indulnak, de közben keressék meg a vár boszorkányát is, jóslatai nélkül semmiképp ne hagyják el a várat.

Történelmi forgatagban menetelhet

Mindeközben az egri Dobó István Vármúzeum fegyverbemutatókkal és életképekkel ad ízelítőt Magyarország ezeréves történelméből, ahol szombaton már délután fél négykor elkezdődnek a programok. Este hat órakor a belvárosból néptáncosokkal együtt menetelhet a várba, de fél kilenctől idetart majd a történelmi és katonai hagyományőrzők fáklyás menete is. Kilenc órakor egy kollektív máglyagyújtással és egy táncbemutatóval várják a látogatókat a Püspöki palota udvarán.

Fotó: Dobó István Vármúzeum

Az esti programok előtt érdemes ellátogatni a délután fél ötkor a Dobó bástyában megnyíló Elődeink fegyverei - fegyvereink elődei című kiállításra is, ahol 250 darabos magyar és török hadtörténeti relikviát mutatnak be. Az eseményről részletesebben és az Eger környéki programokról itt írunk.

Rabomobillal gurulhat a börtönbe

Persze csak, ha nagyon kíváncsi egy nagyon zárt világra. A Balassagyarmati Fegyház és Börtön 2009 óta ugyanis minden második évben csatlakozik a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz. És mivel az intézet idén ünnepli 170. születésnapját, a szervezők szeretnék ezt minél több ember számára emlékezetessé tenni.

Fotó: Börtönmúzeum / Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Ezért három helyszínen is szerveznek a közönségnek programokat: a balassagyarmati Madách Moziban az ország első túszdrámájának részleteit ismerhetünk meg, míg Balassagyarmat szomszédságában, Szügy községben egyenesen a reformkorba utazhatunk vissza. Egész pontosan abba a tömlöcbe, amelyben bő 160 éve a börtön elődjeként tartották fogva az elítélteket. Persze az estéből nem marad ki maga a balassagyarmati börtön sem, ahol az időutazásban résztvevők visszajutnak a jelenkorba, és ahova kalandos és izgalmas út vezet a rabszállító autó utasterében - olvasható az intézmény oldalán. A részletes programról és a környező települések szombat esti eseményéről itt írtunk.

De ücsöröghet lóvasúton is

Lóvasúton vagy akár egy klasszikus gőzmozdonyban, mert a hétvégén természetesen a Vasúttörténeti Park és a MÁV-csoport is számtalan programot szervez a vasút szerelmeseinek a Keleti pályaudvari, a szegedi, a szolnoki és a nagykanizsai műhelyeiben. A Magyar Vasúttörténeti Parkban a látogatók egészen közelről ismerkedhetnek meg a legendás NOHAB dízelmozdonyokkal, utazhatnak a lóvasúton, vagy szétnézhetnek a fordítókorongról a kivilágított gőzmozdonyok között.

Fotó: MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

Mindemellett egy komplett mozdonyparádéban lehet részük, ahol a nosztalgiamozdonyok mellett egy különleges teakfa étkezőkocsi is bemutatkozik. A vidéki vonatos programokról és a hétvégén érvényes 50 százalékos MÁV kedvezményről itt olvashat.

Vagy menjen, és nézzen utána a csillagoknak

A csillagászati előrejelzések szerint ugyanis szombat éjjel a kora esti égbolton a Vénusz, a Jupiter és a holdsarló együttállásában gyönyörködhetünk. Bármit is jelentsen ez, országszerte több planetáriumban is lesz alkalmunk ezt megkérdezni - a Magyar Csillagászati Egyesület össze is gyűjtötte a legjobb hétvégi csillagvizsgáló programokat.
Bárhol is töltik a szombatot, legyen tartalmas estéjük, élvezzék az idei tavasz utolsó éjjelét!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek