Már látogatható a piliscsabai Jenga-torony kilátó

Már látogatható a piliscsabai Jenga-torony kilátó.

A népszerű építőjátékot, a Jengát idézi meg az új kilátó, amelyet pénteken adtak át Piliscsaba mellett, a Nagy-Kopasz hegyen. A Dévényi Antal erdész nevét viselő, 11 és fél méter magas új építmény páratlan kilátást nyújt a 447 méter magas hegy tetejéről - írja az MTI.

Dévényi Antal kilátóFotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A beruházás nettó negyven millió forintból valósult meg, amit a Pilisi Parkerdő Zrt. saját és pályázati forrásból finanszírozott. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az átadó ünnepségen az évtizedeken át tartó pusztulásról, a bezárt turistaházakról, és a leromlott turistautakról is beszélt, amelyek után újra fókuszba került a természetjárás. A néhány éve indult Bejárható Magyarország Program az átjárható, bejárható Magyarországot célozta meg, s 2013-tól kezdődően mintegy 7 milliárd forintból létesülnek erdei kiránduló- és pihenőhelyek, tanösvények, erdei kilátók.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott a kilátó különleges formájára utalva úgy fogalmazott: az elmúlt évtizedekben a természetjárásból „sorra vették ki az elemeket, mint az építő-logikai játékból, ma már azonban fordított Jenga-játék történik" a fejlesztéseknek köszönhetően. Szólt arról is, hogy fontos cél a harminc kilométerenkénti olcsó, hozzáférhető szállás biztosítása a turistáknak.

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy a parkerdő mintegy ötvenéves fennállása során nemcsak szűk szakmai tevékenységet végzett, hanem a természetkezelés szélesebb értelmezésében aktív természetvédelmi és turisztikai kiszolgáló volt a kezelésében lévő 65 ezer hektárnyi erdőterületen.

Az Ybl-díjas Koller József által tervezett kilátó 11,5 méter magas, a közel 17 négyzetméter alapterületű kilátószintről páratlan kilátás nyílik a Budai-hegységre és a Pilisre. Az épület 4X4 méter alapterületű hasábja tömör, egymásra rakott fenyőgerendákból épült fel, melyhez 132 köbméter gerendát használtak fel. Az építészeti forma népszerű a világban, számos lakóépület, szálloda és turisztikai funkciójú objektum valósult meg ebben az egyszerű, letisztult, geometrikus stílusban. A főváros közelében található új kilátó több úton és több irányból is megközelíthető, így Piliscsaba mellett Pilisszántó és Piliscsév felől is.

A parkerdő egykori munkatársához, Dévényi Antalhoz (1910-1994) köthető az ezerhektáros pilisvörösvári kopárokon kialakított híres fenyőállomány, melyet ma a Pilisi Parkerdő Zrt. fokozatosan lombos erdővé alakít.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek