Salgótarjánban nyílik hazánk első Üvegvárosa

Multimédiás eszközökkel mutatják be a helyi üveggyártás 120 éves történetét, de az is kiderül, hogyan kerül egy üvegtárgy a felskiccelt papírlapról a polcunkra. A salgótarjáni Üvegváros a Múzeumok éjszakáján nyitja meg kapuit.

Átadták a Salgótarjáni Öblösüveggyár történeti és üvegművészeti tanulmányi raktárát, az Üvegváros című, több mint százmillió forintból létrehozott kiállítást a Dornyay Béla Múzeumban. Az állandó kiállítás 400 négyzetméterén több mint ötezer tárggyal mutatják be a helyi üveggyártás 120 éves történetét - írja az MTI.

 

Galéria: Átadták az Üvegvárost SalgótarjánbanFotó: Komka Péter / MTI

Dekorkönyvek, termékrajzos könyvek és műszaki rajzok mellett üvegformázó eszközök teszik teljessé a kiállítást, így a tervezéstől ismerhetik meg a látogatók, hogy hogyan készül el egy üvegtárgy. A múzeum emeletén látható Üvegváros kétfunkciós, a vitrinekkel, nagyított fotókkal kialakított kiállítótérben hangtechnikával, prezentációs pulttal felszerelt oktatótér is helyet kapott, így a legmodernebb technikai eszközökkel, video-, hang- és képanyaggal mutatják be az öblösüveggyári hagyatékot.

 

Galéria: Átadták az Üvegvárost SalgótarjánbanFotó: Komka Péter / MTI

A térrendezésnél figyelembe vették a mozgáskorlátozottak speciális igényeit, a vakokat és gyengénlátókat számítógépes program segíti, a tapintható műtárgyak a látók és nem látók számára is élményt nyújthatnak. A terem négy oszlopán érintőképernyőkön kapnak információkat a látogatók. A gyűjtemény az öblösüveggyár történetének valamennyi korszakát reprezentálja. A nagyközönség előtt június 20-án, a Múzeumok éjszakáján nyitják meg az Üvegvárost.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek