Próbálta már az új MÁV-os jegyautomatát a Keletiben?

Újfajta, továbbfejlesztett érintőképernyős jegyértékesítő automatákat telepített a MÁV-START a Keleti pályaudvarra. A döntött kijelzőjüket lejjebb helyezték, hogy könnyebben kezelhetőek legyenek, egy új funkciójuk miatt pedig már bankjegyeket is képesek visszaadni.

A jegyvásárlási lehetőségek bővítése és a sorban állás csökkentése érdekében a MÁV-START a Keleti pályaudvar csarnokában, peronjainál és aluljárószintjén az új gépek beüzemelésével és a meglévők lecserélésével összesen tizennégyre bővítette a jegyautomaták számát - olvasható a MÁV közleményében.

Mávcsoport.hu

 A vasúttársaság 2013 nyarán helyezte üzembe az első modern jegyautomatát, amelyből jelenleg 65 darab működik az országban. A továbbfejlesztett új automaták az előzőekhez hasonlóan teljes értékű jegykiadó automataként működnek: az útvonal megtervezése és kiválasztása után készpénzzel, illetve bankkártyával – akár PayPass kártyával, érintésmentesen – is ki lehet fizetni a jegyeket. A legtöbb belföldi menetjegytípus mellett megvásárolhatók a kerékpár- illetve élőállat-jegyek, az InterCity pót- és helyjegyek, a vasúti bérletek, de átvehetők az interneten vásárolt menetjegyek is; sőt számlát is lehet igényelni.

Nemcsak vásárlásra szolgálnak az automaták, hanem az utasok tájékoztatására is: az állomás – vonatinfó adatbázisból nyert valós idejű – induló és érkező vonatlistája, a kedvezmények igénybevételi feltételeinek részletes leírása is leolvasható a kijelzőről.

Döntött képernyő, visszajáró papírpénz

A továbbfejlesztett automaták menürendszere megegyezik a régebbiekével, de kijelzőjüket kissé megdöntve lejjebb helyezték, így könnyebben olvasható és kezelhető az érintőképernyő. A berendezések a korábbiaktól eltérően bankjegyek visszaadására is képesek, így akár tízezer forintot is vissza tudnak adni. Ezzel a funkcióval a korábban üzembe helyezett automatákat is hamarosan kiegészíti a MÁV-START.

A jegyértékesítés fejlesztése folyamatos, melynek keretében Budapest elővárosában, a megyeszékhelyeken és a nagyobb forgalmú vasútállomásokon 52 új automata beüzemelését tervezi a MÁV-START még idén, a második negyedévben. A Keletin kívül a Déli és a Nyugati pályaudvaron is újabb típusúra cserélik a jelenlegi automatákat. Szintén újfajta jegykiadó készülékkel szerelik fel Ferencváros, Budaörs, Törökbálint, Szár, Tatabánya, Győr, Budafok, Budatétény, Tétényliget, Érd alsó, Érd felső, Tárnok, Martonvásár, Baracska, Kápolnásnyék, Velence, Gárdony, Agárd és Vác-Alsóváros állomásokat.

Az országban már üzemelő 65 darab jegykiadó berendezésen két év alatt több mint kétmillió vásárlási tranzakció történt. Legnagyobb forgalma a kelenföldi állomás jegyautomatáinak van: egy-egy gépből naponta átlagosan kétszáznál is többen váltanak jegyet. A termékek közül a menetjegyek a legnépszerűbbek, ezt követik a pótjegyek és a bérletek. Hétből egy vásárlásnál választják az utasok a bankkártyás fizetést.

Ha bizonytalan a jegyértékesítő automaták kezelésében, itt lépésről-lépésre elolvashatja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek