A húszperces minikoncertek nyara köszönt Budapestre

Hat fővárosi helyszínen 432 ingyenes, szabadtéri minikoncerttel várja közönségét a Zenélő Budapest nevű programsorozat vasárnaptól egészen augusztus 15-ig.

A Zenélő Budapest programsorozat első szabadtéri koncertjeit május 24-én, Pünkösd vasárnap hallgathatja a közönség hat budapesti helyszínen, a program az augusztus 15-ére tervezett fellépésekkel zárul - olvasható az eseményről szóló sajtóközleményben.

A Zenélő Budapest koncerthelyszínei: a felújított Várkert Bazár, a Szentháromság téren a Magyarság Háza erkélye, a Szent István Bazilika lépcsője, a Vajdahunyad vára, az Óbudai Múzeum épülete, és a margitszigeti zenélő kút. A szabadtéri helyszíneken 15-20 perces ingyenes mini élőzenei koncerteket élvezhet a közönség. Összesen 62 zeneművész lép fel, a gyönyörű történelmi színhelyekhez köthető – külön erre az alkalomra készült – kamarazenei műsorokkal, melyek a zeneirodalom remekeiből, többek között Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Brahms, Rossini, Mozart, Handel műveiből válogatnak. A fellépő művészek Budapest kiváló zenekarainak – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztivál Zenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Concerto Budapest – rendszeresen együtt kamrazenélő muzsikusai.

A hat helyszínen különböző stílusú zenei programok hallhatók. A koncertek a színhelyekhez illeszkednek. A Vajdahunyad várában erdélyi népzenét és népdalelőadást élvezhet a közönség, a Magyarság Háza erkélyén játszó fafúvósok operaénekessel Liszt és Erkel korát idézik, a Várkertbazárnál, stílusosan, huszárruhás rézfúvós kvintett, az Óbudai főtéren pedig – a hírneves vendéglők között – a helyi polgárok múltidéző dallamai szólalnak meg egy szaxofon együttes tolmácsolásában. A Szent István Bazilika előtt harangjáték csendül fel egy ütő együttes előadásában, míg a margitszigeti Zenélő kút pavilonjánál korhű ruhába öltözött hölgyek vonósnégyese és egy klarinétművész idézi fel a polgári hangulatot.

A közönség minden előadási napon, azaz a hétvége három napján, péntek, szombat, vasárnap (a Szent István Bazilika előtt: vasárnap, hétfő, kedden) egymást követő órákban élvezheti a szabadtéri koncerteket. Helyszínenként, naponta két koncert lesz. A teljes programot a koncerthelyszíneken elhelyezett, rendezvény-hirdető táblákon és a Budapestinfo.hu oldalon követhetik az érdeklődők.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek