Megújult a somogyvári Széchenyi-kastély parkja

  Teljes egészében uniós forrásból, 200 millió forintból újították meg a somogyvári Széchenyi-kastély védett történeti parkját. A mintegy 30 hektárnyi területet érintő rekonstrukció során kicserélték a növényzetet, füvesítettek és utakat alakítottak ki, visszaállították az 1800-as években kialakított kastélypark eredeti állapotát.

  Szabó Gábor, a kivitelező Tér-Team Mérnök Kft. vezető tervezője a kastélypark jelentőségéről szólva az MTI-nek azt mondta: 1900-ban a párizsi világkiállításon több tablón is bemutatták azt mint az akkori magyarországi parkkultúra egyik ékességét.

  Galéria: Megújult a somogyvári Széchenyi-kastély védett történelmi parkjaFotó: Gergely Szilárd / MTI

   Olyan növényállomány található itt, amelyek néhány reprezentánsa – például a tó mellett álló több mint 120 éves szomorú japán akác – még Széchenyi Dénes és főkertésze, Schilhan Ferenc és bátyja, Schilhan József keze munkájához köthető. A park igazi értékét nemcsak az itt megtalálható mintegy 200-250 növényfaj adja, hanem a környező tájjal, az úgynevezett brézai erdővel való kapcsolata is.

  A park helyreállítása több éves előkészítő munka után tavaly áprilisban kezdődött el, a munkák nagy részét a növények és a tó rekonstrukciója tette ki. A tervezéssel és a kivitelezéssel kapcsolatosan kiemelte: figyelembe kellett venni, hogy a park egy működő oktatási, nevelési intézményhez tartozó területen található. Az egykori Széchenyi-kastély több mint fél évszázada speciális nevelést igénylő gyermekeket befogadó oktatási intézményként működik. Itt kapott helyet a Somogy Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon.

  Galéria: Megújult a somogyvári Széchenyi-kastély védett történelmi parkjaFotó: Gergely Szilárd / MTI

  A rekonstrukciós munkálatok alkalmával helyreállították az utakat, a díszudvart és a díszkutat, a franciakertet, kikotorták a tavat, felújították a fahidakat, odúkat és madáretetőket helyeztek ki, megjelölték az idős, értékes fákat, eltávolították a tájba nem illő növényeket, táblákat helyeztek ki, amelyeken a látogatók megismerhetik a kastélypark történetét és a rekonstrukció menetét.

  A kastély parkja helyi természetvédelmi oltalom alatt áll, 2011-ben bekerült Magyarország arborétumainak hivatalos jegyzékébe.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!