Így pompázik ma a felújított Karapancsai Kastélypark

Új köntösben pompázik a Hercegszántó melletti Karapancsa Kastély és Major történelmi díszkertje. A kivitelezők korabeli tervrajzok és fényképfelvételek alapján dolgoztak, hogy minél jobban hasonlítson a kastélykert eredeti állapotára.

Nemcsak az egykori Habsburg főhercegi birtok kerttörténeti jelentőségű részeit újították fel, de létrehoztak egy, a majorság épületeit és a történelmi díszkert kialakítását bemutató tanösvényt is. A Gemenc Zrt. az Európai Unió és a Magyar Állam 91,1 millió forintos támogatásával valósította meg a fejlesztést.

Galéria: Így pompázik ma a felújított Karapancsai KastélyparkFotó: Gemenc Zrt.

 A kivitelezés során elkészült többek között a Nagykastély neobarokk díszkertjének rekonstrukciója, felújították a gímszarvasokat ábrázoló kőszobrokat, de rendezték a Kiskastély és az egykori cselédlak környékét, a kastélypark fogadóterét és a terítékhelyet is.

A fotók alapján is látszik, hogy a majorság teljes területe megszépült, és létrehoztak egy gyümölcsfa fajtabemutató kertrészt is. Helyreállították a vadgesztenye allét és az egykori filagóriát, valamint az eredeti látványkapcsolatokat és a nagyrétet.

Galéria: Így pompázik ma a felújított Karapancsai KastélyparkFotó: Gemenc Zrt.

 A kastélypark bemutatására kerttörténeti tanösvény létesült. A kastélykert értékes, védett faállománnyal és madárfaunával is rendelkezik. Elvégezték az idős, beteg fák fadoktori kezelését és pótlását, valamint kihelyeztek számos madár- és denevér-odút.

Karapancsa, a habsburgok egykori vadászhelye
A Mohácstól délre, a Duna és a Dráva területén fekvő hatalmas birtokot még a török hódoltság alól felszabadító harcok hadvezére, Savoyai Jenő herceg kapta meg hősiessége jutalmául. Később a Bellyei Uradalom visszaszállt a császárra, majd több tulajdonos után Habsburg Albert volt az, aki mintagazdasággá szervezte a birtokot, és világszínvonalra emelte a helyi vadgazdálkodást. Aztán a birtokot öröklő Habsburg Frigyesnek és feleségének, Izabella főhercegasszonynak vált szokásává, hogy fejedelmi vadászatokon vendégelje meg a korszak koronás főit. Ezért építtették a birtokra az 1910-re elkészülő új vadászkastélyt, a Nagykastélyt és a kertterveket is azzal az tervezővel rajzoltatták meg, akinek az osztrákok többek között a schönbrunni park látványát is köszönhetik.
Ma a karapancsai komplexum két kastélyból, rendezvényteremből, majorsági épületekből és lovasturisztikai központból áll.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek