Hétvégén ingyen látogatható Hollókő felújított vára

  Átadták a felújított középkori várat Hollókőn. A közel egy évig tartó munka eredményeként látogathatóvá vált a 700 éves vár Öregtornya, a felső várban visszaállították a 13. századi konyhát, ebédlőt és várúri lakrészt, az alsó várban pedig a 16. században épült gazdasági épületeket állították helyre.

  Zászlóforgatókkal, vitézekkel, korabeli muzsikával varázsoltak középkori hangulatot az ünnepségre, amelyen Szabó Csaba polgármester többek között elmondta: a hollókői várra egy időben azt mondták, hogy az csak "kőkilátó, nincs semmi lefedve, a panoráma szebb, mint maga a vár, ezen változtattunk"- írja az MTI a várnyitó ünnepségről. 

  Galéria: Átadták a felújított várat a világörökségi HollókőnFotó: Komka Péter / MTI

  Hollókő a megye leglátogatottabb turisztikai célpontja, évente 100 ezernél is többen keresik fel a világörökségi falut. Berecz Mátyás, az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója az átadáson azt hangsúlyozta, hogy van létjogosultsága a korhűségnek, az eredeti hangulat visszaállításának. Nem lehet elvárni a látogatóktól, hogy térdig érő romból, rozsdás vasdarabból kitalálják, mi volt előtte, ráadásul a romos állapot konzerválása nagyon drága, sokkal olcsóbb és célravezetőbb helyreállítani, és attrakciókkal megtölteni a műemlékeket - tette hozzá.

  A vár kulcsainak átadásánál megszólaltak a dobok a várudvaron, majd - a vár 1996-os megnyitása óta először - eldördült az ágyú. Az ünnepségen a Szent László Vitézei Egyesület tagjai lovagi párviadalt mutattak be a palotarészben, a Pavane Történelmi Táncegyüttes középkori és udvari táncokat adott elő, a palotazenét pedig a Bourdon Együttes szolgáltatta. 

  Hétvégén ingyenes várnapok 

  Hollókőn októberig tart az a közel kétmilliárd forintos, a népi hagyományokra épülő turisztikai fejlesztés, amelynek keretében megújult a vár is. A várban multimédiás eszközök segítségével látható a hollókői vár építéstörténetét bemutató 3D-s film. Ezt hétvégén már a látogatók is megnézhetik, mert miután a munkák miatt tavaly nyáron bezárták a várat, az átadás és újranyitás alkalmából 9-én és 10-én ingyenes nyílt várnapokat szervez Hollókő önkormányzata. 

  Galéria: Átadták a felújított várat a világörökségi HollókőnFotó: Komka Péter / MTI
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!