Ingyenesen látogathat tájházakat a hétvégén

Ingyenesen látogathat tájházakat a hétvégén

Közvetlenül ötvennél is több, közvetve viszont mintegy háromszáz tájház mutatja be késő őszig tartó programjait a hétvégi tájházak napja rendezvényen.

Az eseményhez csatlakozó intézmények országszerte kedvezményes vagy díjmentes belépőkkel várják a vendégeket, és szakvezetéssel mutatják be a népi emlékeket őrző kiállításokat, az egykori falusi, tanyasi életmódot felidéző gyűjteményeket. Sok helyen hagyományőrző csoportok lépnek föl, és kézműipari termékeket lehet megtekinteni, vásárolni, illetve fogyasztani – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége által szervezett hétvége Szent György ünnepéhez kötődik, ahhoz az időszakhoz, amely április végén a tavaszi megújulást hozza. A paraszti kultúrában április 24. összekapcsolódott a természet ébredésével, az állatkihajtással is, ezért is választotta a szövetség a Szent György napot követő hétvégét arra, hogy az egyes intézmények megnyissák kapuikat a látogatók előtt.

A kétnapos országos rendezvénysorozat központi megnyitó ünnepségét a hajdúszoboszlói gazdaházban tartják szombat délelőtt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek