Százéves a Pécs jelképévé vált szálloda

Az egykori pécsi kesztyűgyár területén épült 70 szobás hotelben Bartók Bélától, Domingón át több híresség is megfordult, a száz év alatt a szálloda épülete Pécs meghatározó jelképévé vált. A Hotel Palatinus idén rendezvénysorozattal ünnepli századik születésnapját.

1915-ben Pannónia Grand Hotel néven nyitotta meg vendégei előtt kapuit Pécs legelegánsabb szállodája, a mai Hotel Palatinus. A Hamerli család által alapított régi kesztyűgyár és üzlet helyén építtette Hamerli Imre a ma is működő szállodát, mely Pécs legfontosabb utcájának képét jelentősen meghatározza - olvasható a hotel századik születésnapjáról szóló közleményben.

 

Galéria: Százéves a pécsi hotelFotó: Hotel Palatinus

 

Pécsi kesztyűtől a 70 szobás hotelig

 

A Hamerli család neve éppen úgy összeforrt Pécs történelmével, mint a Zsolnayaké. Nevükhöz fűződik nemcsak a világhírű Pécsi Kesztyű, hanem a Pannónia Nagyszálló megszületése is. Hamerly János az 1870-es években vásárolta meg a mai Király utca 5. szám alatti telken álló épületet, amelyben kesztyűs műhelyt, üzletet és lakást rendeztek be. 1913-ban a család kiköltözött, az épületet lebontották. Helyén a kitörő I. világháború ellenére Hamerli Imre, a legidősebb fiú, impozáns, korszerű szálloda és vigadó építését kezdte meg, melynek terveit Pilch Andor készítette. A háromemeletes, a késő eklektika jegyeit szecessziós elemekkel elegyítő, elegáns 70 szobás szálloda 1915-re készült el.

A kor minden igényét kielégítette, színvonalas kávéház és étterem is helyet kapott benne, felső szintjével a Nádor Szálloda épületéhez is kapcsolódott. Hamerli Imre nagy fantáziát látott a szállodában, kezdetben maga irányította. Az 1910-20-as gazdasági válság következtében azonban egyre több nehézséggel kellett szembenéznie, így a szálloda komplexumot bérbe adta, majd az 1924-ben a Dunántúli Bank Rt. tulajdonába került. A Hamerli család emlékét a szálloda falán emléktábla őrzi.

 

Bartók Bélától Domingóig

 

A Pannónia Grand Hotel több mint 60 évig üzemelt. Nagyterme Pécs legelőkelőbb báltermeként híres jogászbáloknak adott otthont és a pécsi kulturális élet egyik központjaként funkcionált. Színielőadások és koncertek zajlottak a gyönyörű falak között, Bartók Béla is itt tartotta emlékezetes hangversenyét 1923. október 30-án. A bálterem viseli a nevét, amely a mai napig is bálok, esküvők, nemzetközi események és fogadások helyszíne. De a közel egy évszázadnyi idő alatt, a hotel főutcára néző lakosztályainak vendége volt többek között José Carreras, Plácido Domingo, a Habsburg dinasztia több tagja és Jiri Menzel is.

A patinás szálloda 1975-ben kapta mostani nevét, a Hotel Palatinus épületének felújítása 1976-ban kezdődött, a renoválás és átalakítás 13 évig tartott. Az 1988-as átadás óta az épület ismét eredeti funkciójának megfelelően működik. A klasszikus szállodai szobák mellett a patinás Palatinus Étterem, a főutcára nyíló éttermi teraszon pedig egy kávé vagy egy pohár tokaji bor is kellemes kiegészítője lehet az egész napos városi csatangolásnak.

 

Szökőkút a Színház-téren
Galéria: Százéves a pécsi hotel
Fotó: Kalmár Lajos

A centenárium alkalmából a Hotel Palatinus egész éven át tartó programokat és akciókat kínál: a gasztronómiai különlegességek szerelmesei századfordulós finomságokat kóstolhatnak 1915 Ft-os születésnapi áron. A látogatókat szervezett csoportokban vezetik körbe az épületben, ahol megnézhetik a szobákat, ahol hírességek laktak, elolvashatják a neves vendégek vendégkönyvbe írt üzeneteit. A szálloda ígérete szerint pedig az idei év minden 100. napján tematikus programokkal kiegészített időutazás részesei lehetnek a Pécsre látogatók. A szecessziós stílusú műemlék épületről, és az egész éven át tartó centenáriumi eseménysorozatról a szálloda honlapján lehet bővebben olvasni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek