Debrecenben most kiderül, hogyan viselkedik a tejszínhab a súlytalanságban

Az űrhajózás iránt érdeklődők sok olyan izgalmas kérdésre kaphatnak választ a jövő héten a debreceni Agórában, mint hogy hogyan viselkedik a víz, egy felfújt lufi vagy akár egy adag tejszínhab a vákuumban.

Ezt láthatnák az űrturisták Fotó: Agóra ÉlményközpontForrás: Travelo

 54 éve Jurij Alekszejevics Gagarin volt az első ember, aki utazást tehetett a világűrben. Az évforduló és az Űrhajózás Világnapja alkalmából az Agóra Tudományos Élményközpont április 14-e és 18-a között számos érdekességet tartogat a látogatóknak a világűrrel kapcsolatban.

Gagarin – akit háromezer jelölt közül választottak ki a feladatra – 1961. április 12-én közép-európai idő szerint 7 óra 7 perckor indult el a Vosztok-1 típusú egyszemélyes űrhajóval a kazahsztáni Bajkonurból. Repülése 108 percig tartott, ez idő alatt egyszer megkerülte a Földet.

Az Agórában kiderül többek között, hogyan jutott el az emberiség a hőlégballontól az űrhajókig, milyen az élet az űrállomáson, hány órás edzéssel tartják kondiban magukat az űrhajósok, és hogyan állítható elő a Földön légüres tér és súlytalanság. Megismerkedhetnek a holdraszállás történetével, és lélegzetelállító fotókat láthatnak a Földről, amelyeket űrhajósok készítettek a világűrből.

Az Űrhajózás Hetében is óránként kezdődnek az ismeretterjesztő előadások és a kísérleti bemutatók 11 órától 16 óráig. Az Interaktív térben található tudományos játékok közül is jó néhány köthető lesz majd a témához.

További információ a központ honlapján található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek