Last minute húsvéti programajánlónk a nyúlon túl

3+3 vidéki és fővárosi tipp. Nem szervezett még semmilyen programot a húsvéti hosszú hétvégére, de a gyerekek most már csak arról faggatják, hogy mit fognak csinálni? Ne aggódjon, adunk pár tippet, hová menjenek, ha már elegük van a húsvéti sonkából, vagy csak szeretnének elbújni a locsolók elől. Bárányfesztivál, wellness-vigadalom és állatkerti nyuszisimogató várja az egész családot.

Három vidéki és három fővárosi programtippet gyűjtöttünk össze, nincs más dolga, mint kiválasztani a legszimpatikusabbat. Igaz, ez nem is lesz olyan könnyű, mert országszerte jobbnál jobb programok várják!

Palóc húsvét a füleki várban

Húsvét hétfőjén a régi tánchagyományokat, zenéket és népszokásokat elevenítik fel a szlovák határ menti füleki várban, ahol folklórműsorral és kézműves foglalkozásokkal is várják az érdeklődőket. Hímes tojást, molnárkalácsot és mézeskalácsot, gyékénytárgyakat, népi hangszereket vagy akár csuhébabákat is készíthetnek a gyerekek, amíg önök kedvükre kóstolhatják végig a palóc népi ételeket.

A füleki várFotó: Ildikó. / Indafotó

A műsort a füleki Kis Rakonca együttes nyitja meg a tavaszköszöntő szokások bemutatásával, ezt követően pedig a Jánosík Néptánccsoport és a Datelinka népzenekar lép fel. A műsor fénypontjaként az Ifjú Szivek Táncszínház lép színpadra a Felvidéki Kakukktojás - a nagy lufipukkasztás című műsorával, majd a rendezvényt a Cimbalom Trió etno-jazzzenekar koncertje zárja. A két műsorszám között a Kerek Perec Egylet szórakoztatja a közönséget táncos-zenés mesejátékával. A vár Bebek-tornyában a Füleki Vármúzeum állandó kiállításai, valamint a Világok Vára fotóművészeti kiállítás hetedik évfolyama lesz látható. A legkisebbek pedig Ringató-foglalkozáson vehetnek részt a Magyar Közösségi Házban. A programról itt talál részletes információkat.

Túrázás a Gemenci erdőben

Ha a természetbe vágynak a hétvégén, a Gemenci erdő legszebb tájain és különleges tanösvényein túrázhatnak nagyszombaton az erdőgazdaság által szervezett Gemenci kikelet című program keretében.

Erdei vasút a Gemenci erdőbenFotó: Tevan Imre / Indafotó

Magyarország legnagyobb ártéri erdejében kirándulva különleges vízi és egyéb védett madarakat láthatnak, de itt él az ország legszebb gímszarvas-állománya, valamint rengeteg őz és vaddisznó is, így ha szerencséjük lesz, akár még ezekkel az állatokkal is találkozhatnak. Részt venne a túrán? Ide kattintva tájékozódhat a részletekről.

Wellness és vigadalom Hévízen

Hévízen a szálláshelyek is sokféle programmal várják a vendégeket húsvétkor, de ha csak egy napot szeretnének a városban tölteni, a Húsvéti Vigadalmat ajánljuk. Itt gasztronómiai és kézműves vásárral, népi játszótérrel, gólyalábas húsvétolással, táncelőadással, esténként pedig a Molnár Dixieland Band és a Cimbaliband koncertjeivel készülnek a családoknak.

A Hévízi-gyógytóFotó: Sziporka / Indafotó

Ha pedig elfáradnának a nagy banzájban, a Hévízi-gyógytóban ezen a hétvégén akár öt órát is fürdőzhetnek egy három órás belépőjegy áráért. Esetleg sportolással is összekötné a napot? Ide kattintva megismerheti Hévíz sportos oldalát!

Bárányfesztivál a Vajdahunyadvárban

A magyar ünnepi hagyományokat és a húsvéti birkahús fogyasztásának szokását eleveníti fel a Vajdahunyadvárban a II. Húsvéti Bárányfesztivál, amely hazai és nemzetközi ételekkel, kézműves foglalkozásokkal és állatsimogatóval várja a családokat április 4. és 6. között.

A VajdahunyadvárFotó: Elvira / Indafotó

A fesztiválon megkóstolhatják a 2013 óta hungarikumnak számító karcagi birkapörköltet, de a különleges, malátán nőtt birkából készült, sörben pácolt birkakolbászt is kipróbálhatják. A húsvéti fogások mellé pedig borokat, pálinkákat és kézműves söröket is kínál a birkafesztivál. Vasárnapra a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség főzőversenyén a legjobb bárányból készült fogás elkészítőjét Arany Bárány díjjal jutalmazzák, ezért érdemes még egy kis helyet szorítaniuk a gyomrukban erre az eseményre is. A fesztiválon a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, ahol megismerkedhetnek a csokikészítés és a tojásdíszítés különböző technikáival, feleleveníthetik a húsvéti játékok és a locsolkodás hagyományát, az állatsimogatóban pedig nyuszikkal és kisbárányokkal ismerkedhetnek. A fesztivál részleteit ide kattintva találja.

Pészah a Néprajzi Múzeumban

Pészah ünnepéhez kapcsolódóan ingyenes programokkal, előadásokkal és tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket április 7-én a budapesti Néprajzi Múzeumban.

A Néprajzi MúzeumFotó: anna schwelung / Indafotó

A "Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából" című kiállításon Sedlmayr Krisztina kurátor vezeti végig a látogatókat délután 4 órától. Vincze Kata Zsófia kulturális antropológus pedig az ünnepre való hosszú felkészülésről, a szédereste tárgyairól, szöveghagyományairól és a változó rítusokról tart előadást 5 órától a Kérdések termében. A részletes programot itt találja.

Mi is az a pészah?

A pészah az egyiptomi fogságból való kivonulás emlékünnepe a természet megújulásának idején, a zsidó naptár Niszán havában. Előestéje, az éjszakába nyúló széderest ezt az eseményt idézi fel. A Tóra elbeszélése szerint Mózes és a menekülő zsidók előtt kettényílt a Vörös-tenger, így ők száraz lábbal kelhettek át rajta, míg üldözőiket elnyelte a víz. A szabadulás sietségében a kenyerüket sem volt idejük megkeleszteni. A szédertálak szimbolikus ételei ezért a fogságra és a sanyarú zarándokévekre emlékeztetnek.

Nyuszisimogató az Állatkertben

Minden évben végigjátszák ugyanazt a forgatókönyvet? A kicsik szeretnének igazi nyuszit húsvétra, önök elmagyarázzák, hogy de a nyuszi nem erre való, majd végül mindig megesik rajtuk a szívük, és végül meglepik őket egy hosszúfülűvel? Ha idén végre szeretnének véget vetni ennek a szokásnak, akkor a Fővárosi Állatkertben a helyük! A felelős állattartásra buzdítja ugyanis a családokat az Állatkert alapítványa, amely április 2. és 7. között nyuszi-simogatóval és speciális örökbefogadási akcióval készül. Az intézmény azzal a céllal szervezi meg a programot, hogy a gyerekeknek lehetőségük legyen az élő állatok "kockázat nélküli" simogatására, és a róluk való gondoskodásra.

A Fővárosi Állat- és NövénykertFotó: Photodiary of an Endless Summer / flickr

A speciális örökbefogadási kampány keretében az adoptálóról és a nyuszijáról készült közös fotót és az örökbefogadást igazoló oklevelet haza lehet vinni, valamint egy belépőjegyet is, a májusi nevelőszülői értekezletre. Az örökbefogadott nyuszikat pedig természetesen később is meglátogathatják a gazdáik. A kezdeményezésről és a felelős nyúltartásról itt olvashat részletesen.

Wellness, ami formába hoz

A tavaszi fáradtság leküzdésére számtalan lehetőség adódik a wellness szállodák háza táján. Lazító termálfürdőzés, frissítő csobbanás, forró szaunák, kényeztető masszázsok nyújtják a megújulás élményét. Az egészségtudatosakat léböjtkúrák, az aktív kikapcsolódás híveit mozgásprogramok, bakancsos túrák várják. Válasszon wellness pihenést a Danubius szállodák kínálatából! További információért kattintson ide! (X)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek