Száz éves a "Grand Hotel"

Száz éves a „Grand Hotel"

A Budapest100 épületei mellett, amelynek idei rendezvényeiről nemrég adtunk hírt, 2015-ben a Best Western Hotel Hungaria is évszázados jubileumot, sőt különleges hármas évfordulót is ünnepel.

100 éve, 1915-ben rakták le az Imperial Szálloda alapkövét, mely a mai épületegyüttes legrégebbi része, 50 éve nyitotta meg kapuit a megszépült Szabadság Szálloda egy átfogó rekonstrukció után. 30 évvel ezelőtt, 1985-ben pedig Grand Hotel Hungaria-ként született újjá egy teljes körű átépítés és bővítés után.

Galéria: Száz éves a Grand HotelFotó: BW Hotel Hungaria

 A szálloda előtörténete a XIX. század végére nyúlik vissza, és a vasúti forgalom fellendülésével kezdődött: 1889-ben nyitotta meg kapuit a Central Hotel vagyis Központi Szálló a Baross téren, a mai Keleti pályaudvarral szemben. Története során hol együtt, hol külön üzemelt a szomszédos Imperial Szállóval. A Central eredeti épülete a második világháború alatt semmisült meg. Az Imperial felújítása és ötvenes évekbeli államosítása után Szabadság Szálló néven működött tovább.

A hatvanas évek eleji hosszú felújítási munka után az Imperial régi épületét, eredeti homlokzatát meghagyva körbeépítették. A Szabadság Szállót 1983-ban zárták be ismét, majd kétéves felújítás után átépítve az ország legnagyobb befogadóképességű szállodájaként, Grand Hotel Hungaria néven nyitották meg.

Az 1985-ben újranyitott Grand Hotel Hungaria hatalmas volt: 528 szobával, 1000 ággyal várta a vendégeket – 1600 Ft átlagos szobaáron. Night Clubja, a Phönix Budapest éjszakai életének egyik jelentős helyszínévé vált. A bár első itallapja szerint egy Coca-cola 30 Ft-ba, egy Unicum 60 Ft-ba került, abban az évben, amikor az 1 főre jutó átlagkereset Magyarországon 5.961 Ft volt.

Galéria: Száz éves a Grand HotelFotó: BW Hotel Hungaria

A ma már a Danubius Hotels tulajdonában lévő szálloda 1991-ben kapta jelenlegi nevét, a Best Western Hotel Hungaria-t, ekkortól a világ legnagyobb szállodaláncának tagja.

Az elmúlt 30 esztendőben olyan hírességek is szálláshelyül választották a hotelt, mint Bruce Springsteen, Mike Oldfield és Brad Pitt.

A képekre kattintva a szálloda történetét bemutató fotókból nyílik galéria.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek