Újra Budapest100: minden ház érdekes!

  A Budapest100 programot idén április harmadik hétvégéjén rendezik meg – adta hírül az Országos Sajtószolgálat. 2015-ben az ötödik évforduló közös ünnepre ad lehetőséget: nemcsak a 2015-ben százéves házak vehetnek részt benne, hanem azok is, amelyek 1911-14 között épültek, ezenkívül nemcsak a műemlékeket vonják be a szervezésbe.

  Fotó: Budapest 100Forrás: Travelo

   A program épp annyira szól a valamikori Budapestről, mint a mairól, az épületekről és a benne élőkről, ott dolgozókról.

  A százéves házak lakói és képviselői várják a Budapest100-at, maguk is kutatják az épületek történetét. Az előkészítésen több mint kétszáz önkéntes, kutatók és programszervezők dolgoznak. Az első önkéntes-, illetve lakótalálkozót követően elkezdődött a házak képviselői és az önkéntesek ismerkedése, a közös ötletelés. Így alakult ki az idei jelmondat: Minden ház érdekes!

  A program fölkeltette a külföldi média érdeklődését, az eseményhez felsőoktatási program és fotókiállítás is kapcsolódik idén, amely az elmúlt évek legjobb képeit mutatja be.

  A Budapest100 ötletgazdája az OSA Archívum, projektgazdája a KÉK – Kortárs Építészeti Központ, amely 2011 óta szervezője is az eseménynek. Tavaly közel 60 helyszínnel, több mint 150 programmal és 20 000 látogatóval büszkélkedhetett a Budapest100. 2014-ben az Önkéntes Központ Alapítvány szakmai zsűrije az Év Önkéntes Programjává választotta a Budapest100-at.

  Fotó: Budapest 100Forrás: Travelo

   A Budapest100 hagyományteremtő szándékkal indult 2011-ben , elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, valamint az ott élők történeteire, épített környezetünk értékeire – olvasható a program honlapján. „Olyan városi civil ünnep, amelynek közösségépítő szerepe is kiemelkedő, hiszen különböző társadalmi hátterű embereket és generációkon átívelő közösségeket hoz közelebb egymáshoz."

  A Budapest100 szervezői a csatlakozási lehetőségeket, az épületekkel és Budapesttel kapcsolatos kulturális adalékokat, valamint a helyszínek és programok listáját a hivatalos weboldalon és a program Facebook-oldalán folyamatosan teszik közzé:
  http://www.budapest100.hu
  https://www.facebook.com/budapest100
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!