Az Idegenvezetői Világnap kedvezményes budapesti programjai csütörtökre

  Február 19. és 22. között rendezik meg idén a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) támogatásával, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) társszervezésében az Idegenvezetői Világnaphoz kapcsolódó programsorozatot Budapesten.

  Csütörtökön és pénteken inkább a helytörténeté, szombaton és vasárnap pedig a természetjárásé és a világörökségeké lesz a főszerep a gazdag programban. A különleges városnéző túrák többsége ingyenes, ám sok közülük előzetes regisztrációhoz kötött.

  A holnapi, 19-i programok közül kiválogattunk néhányat, amelyekre még lehet jelentkezni. Érdemes azonban körülnézni BKIK-honlapnak a világnappal kapcsolatos oldalain, ahol naprakész információ található nemcsak a csütörtöki, de minden hétvégi vezetésről, és a regisztráció feltételeiről is.

   

  10:00 Oszmán török emlékek Budán

  A kb. háromórás sétán a törökök által emelt Duna-parti védmű, a „Kakas-kapu" bástyájának (ágyútornyának) maradványa és a Kakas-kapu fürdő mellett megtekinthető lesz az Iszlám legnyugatibb szent helye, a bektasi dervis, Gül Baba sírja. A Tabánban az átadásra váró Rácz fürdő török kori magját, a Kis fürdőt és egykori lakóházakat lehet majd megnézni. A túrához személyi igazolvány szükséges.

  Indulás: Király Gyógyfürdő melletti park (1027 Budapest, Fő u. 84.)

  Útvonal: Kakas-kapu - Király fürdő - Gül baba türbéje - Rácz fürdő

  Regisztráció itt.

   

  10:00 Krúdy-séta Óbudán

   

  Krúdy Gyula életének utolsó három évét töltötte Óbudán. A séta során az érdeklődők felkeresik az itt töltött évek színhelyeit, felidézik Krúdy életének meghatározó állomásait. A látogatók részleteket hallhatnak az író óbudai helyszínekről szóló írásaiból.

  Indulás: Óbudai Múzeum (bejárat a Budapest, III. kerület, Szentlélek tér felől)

  Útvonal: Fő tér - Flórián-szobor - Korona Kávéház (ma: Óbudai Társaskör) - Krúdy-ház - Kéhli vendéglő - Krúdy-szobor - „Százesztendős emberek utcája" - Árpád híd, budai hídfő

  A sétán a múzeum pénztárában megváltott belépőjeggyel lehet részt venni, további információ itt.

   

  14:00 Tárlatvezetés a Goldberger Textilipari Gyűjteményben

   

  Az Óbudai Múzeum–Goldberger Textilipari Gyűjteménye új állandó kiállítása az 1784-ben, Goldberger Ferenc által alapított, és több mint 200 éven át fennállt textilgyár történetének állít emléket. A kiállítás a gyár fejlődésének bemutatása közben számos interaktív elem segítségével teszi megérthetővé a textilnyomás technológiáját.

  A kiállítás belépőjeggyel látogatható, de a világnap alkalmából érkező csoportoknak a múzeum elengedi a tárlatvezetési díjat.

  Regisztráció a múzeum honlapján.

   

  16:30 Napi záróprogram: Gellért-hegy

   

  1987 óta a Világörökség része a Gellért-hegy, ahonnan a Duna két partjának és a szigeteknek a látképében gyönyörködhetnek az érdeklődők szakszerű idegenvezetés mellett.

  Indulás: a Búsuló Juhász étterem előtti 27-es busz megállójában, (Budapest I. kerület, Kelenhegyi út 58. sz.)

  Útvonal: kilátóteraszok a Citadella előterében

  Az Idegenvezetői Világnap háttere
  1985-ben az Idegenvezetők Világszövetségének Egyesülete (WFTGA) első találkozóján született a gondolat, hogy február utolsó vasárnapja legyen az Idegenvezetők Világnapja, amelyen az idegenvezetők ne csak külföldi vendégeiknek, hanem a hazai közönségnek is tartsanak ingyenes vezetéseket, ezzel hívva fel a városvezetők, a média és a helyi lakosság figyelmét az idegenvezetők szakmai felkészültségére, értékteremtő és -közvetítő munkájára.
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!