Rejtélyes kastélyok Budapesttől egy órányira

Turán franciás hangulatú, mesebeli kastély, Pécelen páratlanul csodás díszterem, Fóton pedig a kastélyt lakó gróf személyesen várt minket Pest megye rejtett kincseit felderítő túránkon.

Járt már Angelina Jolie kedvenc magyarországi kastélyában, látta már annak a péceli kastélynak a fekete-fehér freskós dísztermét, ahol Jókai Mór a mézesheteit töltötte? És járt már vendégségben grófi családnál? Ha a fővárosban, vagy annak közelében lakik, és nemmel válaszolt, van egy jó hírünk: akár egy nap alatt is behozhatja a lemaradást! Három kastélyt jártunk végig, melyek közül a legtávolabbi is csupán ötvenpercnyire van autóval Budapesttől. És bár egyik sincsen tökéletesen felújítva, pompájukat a málló vakolat ellenére is megőrizték.

Schossberger-katély, Tura

A Pest megyei Turán található Schossberger-kastély látványos óratornyával, megannyi égnek meredő, kecses kéményével, meredek, szürke palatetejével és kívülről kápolnát idéző pálmaházával akár a Loire-mentén is állhatna – igaz, akkor valószínűleg nem ilyen állapotban lenne. Az 1883-ban, Bukovics Gyula tervei alapján francia neoreneszánsz stílusban épült gyönyörű kastélynak a hazánkban sajnos megszokottnak mondható története van.

Még így is szép a kastély, hát még milyen lenne helyreállítva!
Galéria: Rejtélyes és mesebeli kastélyok Budapesttől egy órányira
(Fotó: Puffancs / Indafotó)

 Báró építtette, a kor technikai vívmányait – angol vécé, központi fűtés, villany, étellift – felvonultató kastélyt. Aztán a második világháborúban előbb német, majd szovjet főhadiszállás, később kórház lett belőle. A kastélyt az államosítást követően 1973-ig iskolaként használták, majd egy állami vállalat kezelésébe került és állapotát elhanyagolták. Az épület felújítása 2005-ben kezdődött.

Hasznosítására a korábbi években nagyra törő tervek születtek – még ötcsillagos wellness hotellé alakításának ötlete is felmerült. Jelenleg nem tudni mi lesz belőle – mi abban reménykedünk, hogy korhűen helyreállítják, és látogatóközpontot hoznak létre benne, hogy mindenki csodájára járhasson ennek a fantasztikus hangulatú helynek. Egyelőre ugyanis inkább kívülről, mint belülről látványos a kastély – kivételt ez alól a lepusztultságában is elképesztő egykori pálmaház képez.

A turai Schossberger-kastély lépcsőháza
Galéria: Rejtélyes és mesebeli kastélyok Budapesttől egy órányira
(Fotó: Juhász Melinda / Amdala.hu)

 Romos állapota ellenére egyébként naponta látogatható a kastély (árak és nyitva tartás: lásd keretes), illetve közkedvelt fotós- és forgatási helyszín is. Például, a 2008-as, Csupo Gábor rendezte Holdhercegnő (The Secret of Moonacre) című film egyik jellegzetes helyszíneként szerepelt, Angelina Jolie első rendezése, A vér és méz földjén című háborús szerelmi történet egyes jeleneteit pedig 2010-ben vették fel a kastélyban.

Hasznos infók
Nyitva:
ápr. 1 – okt. 31., hétfő-vasárnap: 9:00 – 19:00
nov. 1 – márc. 31., hétfő-vasárnap: 9:00 -16:00
Jegyárak:
Teljes árú: 1500 forint
Kedvezményes belépő: 950 forint
Diák- és nyugdíjas jegy: 750 forint
A szülőkkel együtt érkező óvodás korú gyerekeknek (7 éves korig) nem kell belépőt váltani.

Ráday-kastély, Pécel

A főváros határában, a Gödöllői-dombság nyugati peremvidékén található Pécelen bújik meg a gödöllői Grassalkovich-kastély kicsinyített másának tűnő Ráday-kastély. A hasonlóság nem véletlen: a kastély helyén Ráday Pál 1722-ben kezdett neki egy péceli kúria építtetésének. Amikor fia, Ráday Gedeon, 1755-ben nekilátott az épület barokk kastéllyá bővítésének, az átalakítással a gödöllői Grassalkovich-kastély építőmesterét, Mayerhoffer Andrást, valamint fiát, Mayerhoffer Jánost bízta meg.

Nem Gödöllő, Pécel!
Galéria: Rejtélyes és mesebeli kastélyok Budapesttől egy órányira
(Fotó: Juhász Melinda / Amdala.hu)

 A kastélyban két olyan különleges dolog is van, ami miatt mindenképpen érdemes eljönni ide. Az egyik a termeket díszítő freskók: ezek közül a díszterem emelkedik ki, melynek falaira és mennyezetére görög és római mitológiai jeleneteket ábrázoló, fekete-fehér falképeket festettek. Ráday Gedeon saját gyűjteményének egyik könyvéből választotta ki ezeket a rézmetszeteket, melyeket erkölcsi tanulságokat tartalmazó feliratokkal látott el. Ezt a pazar dísztermet egyszer mindenkinek látnia kell, egész Magyarországon nincs hozzá fogható. A kastély másik különlegessége pedig az alagsorban található, korabeli eszközökkel berendezett barokk konyha, melyből szintén nincs túl sok hasonló itthon.

A Ráday-kastély barokk konyhájának részlete
Galéria: Rejtélyes és mesebeli kastélyok Budapesttől egy órányira
(Fotó: Juhász Melinda / Amdala.hu)

 A kastélyra, – melynek olyan illusztris vendégei voltak, mint Kazinczy Ferenc, vagy a mézesheteit itt töltő Jókai Mór és Laborfalvi Róza – szintén a szokásos sors várt. Az épület tetőszerkezete 1825-ben leégett, majd a kastélyt 1872-ben elárverezték. A 20. század elejéig nem használták, majd az 1920-as években végeztettek nagyobb átalakítási munkákat. Az 1950-es években államosítottak, az eredeti bútorok, valamint a kép - és éremgyűjtemény szétszóródott. Az 1950-es években helyreállított kastélyban 1998-ig a MÁV Kórház egyik kihelyezett részlege működött.

A Ráday-kastély pompás díszterme a kórházi időkben társalgó volt, így épen megúszta
Galéria: Rejtélyes és mesebeli kastélyok Budapesttől egy órányira
(Fotó: Juhász Melinda / Amdala.hu)

 A gyógyintézet kiköltözése után az épület a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának kezelésébe került. Napjainkban, habár zajlik a kastély feltárása és helyreállítása, freskókkal díszített, berendezett termei mégis látogathatók. Ha még nem jártak itt, jöjjenek el, megéri!

Hasznos infók
Elérhetőség, nyitva tartás
Cím: 2119 Pécel, Kálvin tér 1.
Nyitva tartás szezonban:
2014. április 1. – október 31.: péntek-szombat-vasárnap 10-17.00 óráig , pénztár- és kapuzárás: 17.00-kor, az utolsó csoport: 17.00 órakor indul, ünnepnapokon is nyitva tartanak
Nyitva tartás szezonon kívül:
A kastély a következő telefonszámokon telefonos bejelentkezéssel látogatható: Birkás Gábor: +36 20 400 1322; Hajdi Márta: +36 20 400 1312
Megközelíthetőség:
A kastély megközelíthető Budapestről, az Örs vezér téri metróállomástól a 169E autóbusszal, Pécel Kossuth térig. Vonattal a Keleti pályaudvarról és Gödöllőről Pécel vasútállomásig. Távolsági busszal a Budapest-Pécel-Isaszeg-Dány menetrend szerinti járattal. Gépkocsival az M0 autópályáról.
Jegyárak:
Teljes árú jegy: 600 forint
Csoportos jegy (minimum 15 fő): 500 forint/fő
Diák (6 éves kor fölött diákigazolvánnyal váltható): 400 forint
Nyugdíjas 400 forint
Családi jegy (min: 2 felnőtt, 1 vagy több gyerek 6-14 éves korig): 1400 forint/család

Károlyi-kastély, Fót

Közelsége miatt rengetegszer jártunk már Fóton, a gyermekfalunak otthont adó kastélyban működő étteremről, illetve a kastélyban élő grófról mégsem hallottunk eddig. Most azonban nemcsak, hogy bejárhattuk az 1800-as évek elején épült, majd 1840-ben Ybl Miklós által klasszicista stílusban kibővített palotát, de egy remek borkóstolón is részt vehettünk a kastély éttermében, valamint a kastély lakójával, a 83 éves gróf Károlyi Lászlóval is találkozhattunk. Sőt, a találkozás során a régi családi ereklyéket és vadásztrófeákat felvonultató, elegáns lakását is megnézhettük, melyben 1995 óta él feleségével és szupercuki drótszőrű tacskójával. A kastély azonban nem a grófi családé – a lakást az államtól bérelik.

A grófi lakás
Galéria: Rejtélyes és mesebeli kastélyok Budapesttől egy órányira
(Fotó: Juhász Melinda / Amdala.hu)

 Ennek ellenére nem éreznek megbántottságot, szívükön viselik az épület sorsát. Például, idén év elején nyitják meg azt a gyűjteményt, amely a család és a kastély múltjáról mesél majd. Addig is a kastély bejelentkezéssel látogatható, illetve az épület földszintén található Fóti Kastély Étterembe, ahol a gróf Károlyi pincészet borait is meg lehet kóstolni (a legjobb a 2013-as, friss, könnyed, mégis tartalmas Chardonnay-Sauvignon Blanc cuvée, és a 2012-es, testes Cabernet Sauvignon-Merlot házasítás) bármikor be lehet térni.

Díszterem, Károlyi-kastély, Fót
Galéria: Rejtélyes és mesebeli kastélyok Budapesttől egy órányira
(Fotó: Juhász Melinda / Amdala.hu)

 Vacsora előtt érdemes sétát tenni Magyarország egyik első angolparkjában, a desszertet követően pedig kérjék meg az étterem személyzetét, hadd lessenek be a kastély pazar dísztermébe, ahol manapság esküvőket tartanak.

Hasznos infók
Fóti Kastély Étterem
Károlyi Kastély - Fót 2153 Fót, Vörösmarty tér 2.
Asztalfoglalás: 36-27/360-586
Nyitva: hétfőtől-vasárnapig: 12-22h-ig
E-mail: fotikastelyetterem@gmail.com
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek