Nyolcszáz fát ültetnek Szegeden

Az önkormányzat fásítási programjának keretében nyolcszáz fát ültetnek el idén Szegeden.

A csongrádi megyeszékhelyen nagyobb uniós támogatással megvalósult városrehabilitációs beruházások mindegyikénél követelmény volt, hogy a fejlesztések befejeztével növekedjen a zöldterület nagysága. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt évek során négyezerrel több fa lett Szegeden. Botka László, a város polgármestere hangsúlyozta, az önkormányzat célja, hogy Szeged megőrizze zöldváros jellegét, és azon települések egyike legyen az országban, ahol sok a park és a zöldterület.

A város idei költségvetéséből 25 millió forintot különítettek el fásításra. Tavasszal már négyszáz fát elültettek, a következő hetekben pedig ugyanennyi kerül a földbe. A munkában a környezetgazdálkodás munkatársai mellett részt vesznek az erdészeti szakközépiskola diákjai is - közölte a polgármester. Hozzátette, a program részeként műszerekkel felmérték a város faállományát, hogy kiválaszthassák a korhadt, elöregedett fákat.

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője elmondta, a fásításhoz olyan fafajokat választottak, amelyek ellenállnak az újonnan megjelenő kártevőknek, illetve jobban tűrik a változó klimatikus viszonyokat. Így elsősorban ezüst hársat, magas kőrist és különböző juharfajokat ültetnek. Emellett a belvárosban - ahol lehetséges - elkezdték a burkolatok visszabontását, hogy így juthasson több nedvesség a talajba, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek