Balatongyörök Európa legszebb virágos falva

Balatongyörök aranyérmet, Siófok pedig ezüstérmet és különdíjat nyert az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének (Entente Florale Europe) európai megmérettetésen.

Idén az Egyesült Királyságban, Bristolban tartották meg a verseny díjkiosztó ünnepségét szeptember 18-án. Magyarországot Balatongyörök és Siófok, a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny 2014. évi nyertesei képviselték.

A Magyar Turizmus Zrt. közleménye szerint Balatongyörök a falu kategóriában szerzett aranyérmet, míg Siófok a városok kategóriájában ezüstérmet és a legszebb főtérért járó zsűrielnöki különdíjat nyerte el.

Panoráma Balatongyörökrőlboszildi/Indafotó

 A verseny követelményrendszerében a virágosítás mellett nagy a környezetvédelem, az ökológia, a környezettudatos oktatás, a természeti és épített örökség megőrzése, a korszerű hulladék- és energiagazdálkodás és a tájvédelem is szerepel. A zsűritagok kiemelt figyelmet fordítanak a település tisztaságára, graffiti-mentességére. A mezőny nagyon erős, a résztvevők olyan elismerten magas színvonalú környezeti kultúrával rendelkező országok, mint Nagy- Britannia, Hollandia, Németország, Olaszország, Ausztria, Belgium, de erős versenytárs Csehország, Szlovénia és Írország is.

A versenyben részt vevő országok képviselőiből álló zsűri július 3-5. között kereste fel Balatongyörököt és Siófokot.

Az európai versenyen eddig – a mostanival együtt – 9 arany-, 23 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, magyar települések, további 10-et pedig Európa-díjjal jutalmaztak.

Az Európai Virágos Városok program évente közel ötvenmillió embert mozgósít és huszonötezer település között teremt kapcsolatot a harmonikus környezet megteremtése és megóvása érdekében. 1990-ben a kelet-európai térség államai számára is megnyílt a csatlakozás lehetősége, mellyel elsőként hazánk élt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek