Barangoljon itthon a téli szünetben!

Összeszedtük kedvenc téli úti céljainkat, Pest megyétől Borsod-Abaúj-Zemplénig. Bányából lett tengerszem, szurdokerdő és múltszázadi fürdők várják az ország legszebb pontjain.

Az egész éves robotolás után lassan elérkezik az a néhány nap, amikor végre szusszanhatunk egyet, és leporolhatjuk a fiók mélyére dugott útiterveinket, hogy legalább egyet megvalósítsunk közülük, mielőtt véget érne az év. Ha a kötelező ünnepi programokon kívül még nincs terve a téli szünetre, alábbi ötleteinkkel segítünk, hogy hová érdemes elutaznia a családjával. Olyan belföldi úti célokat választottunk, ahol télen is különleges természeti környezet és tartalmas programlehetőségek várják.

 

Sódombok és hévíz: irány Egerszalók

 

Egertől mindössze néhány kilométerre, a Mátra és a Bükk között félúton fekszik Egerszalók. A település legfőbb látnivalója egy hatalmas, sódomb-szerű mészkőképződmény, melynek kialakulása egy több, mint húszezer évvel ezelőtt keletkezett hévízforrás felszínre törésére vezethető vissza. A hatvanas évek elején földgázt és kőolajat kutattak a környéken, és a fúrások alkalmával hévízre bukkantak, majd 1969-ben megépítették itt az első medencét. A nyolcvanas évek végén további termálvíz forrásokat találtak: Egerszalókból népszerű fürdőhely lett.

 

Mészkőlerakódás az egerszalóki hévízforrásnálFotó: vakegér / Indafotó

Ma két lehetőség közül választhat, aki Egerszalókon fürdőzne: a 2007-ben megnyitott Salaris Resort Spa & Conference Hotel saját gyógy- és wellness fürdőt épített ki, ahol pezsgőfürdővel, élménymedencével és csúszdákkal várják a vendégeket. Azoknak pedig, akiket a nosztalgiázás lehetősége jobban vonz, a régi formájában megőrzött, összesen három kültéri medencéből álló strandfürdőt látogathatják meg. A sódomb alatti öreg medencékben ücsörögni valódi időutazás, mi úgy éreztük magunkat, mintha visszarepítettek volna a nyolcvanas évekbe és ezt az érzést mi sem koronázhatta volna meg jobban, mint egy jókora lángos a büfében.

 

Mire jó az egerszalóki víz?
Egerszalók hévize a kénes gyógyvizek kategóriájában a legjobb besorolással büszkélkedhet. A gyógyfürdőbe különösen ajánlott ellátogatni különböző reumatikus, mozgásszervi, idegrendszeri és bőrbetegségek esetén, ivókúraként pedig a víz epebetegségek, gyomorbántalmak és túlsúly kezelésére is alkalmazható.

 

A fürdőzés mellett a falu más programlehetőségeket is kínál. Keresse fel a riolittufába vájt barlanglakásokat, vagy kiránduljon el északra, az Egri Bükkalja legnagyobb felszíni vizéhez, a Laskóvölgyi-víztárolóhoz, melynek gazdag madárvilágát is érdemes felfedezni. Ha pedig városnézéshez támadna kedve, egy óra alatt akár át is sétálhat Egerbe.

 

Az egerszalóki fürdő nyitvatartása és árai


Nosztalgia fürdő

Nyitva: Vasárnap-csütörtök 9.00 – 23.00
Péntek, szombat 9.00 – 1.00
(December 24-én zárva)
Belépő: egész napos 1100 Ft


Gyógy- és wellness fürdő

Nyitva: Naponta 10.00-20.00
(December 24-én 10.00-14.00, December 31-én 10.00-17.00)
Belépő: egész napos 3000-5500 Ft, 3 órás belépő 1100-3100 Ft

Szilvásvárad: a Fátyol-vízesés télen a legszebb

 

Ha Egertől észak felé vesszük az irányt, harminc kilométer múlva a Bükki Nemzeti Park szélén, Szilvásváradon találjuk magunkat. Ez az ország egyik legszebb kirándulóvidéke, és télen is jól járható túraútvonalak biztosítják, hogy gond nélkül eljuthassunk egészen az erdő mélyéig. A Szalajka-völgyön át juthatunk el a Fátyol-vízesésig, ami legérdekesebb arcát éppen télen mutatja: a vízzuhatag keményebb hidegekben ugyanis egy tömbként fagy meg, és mered a talaj felé. Tovább haladva eljuthatunk az istállóskői ősemberbarlangokig is, melyek bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a környék már a paleolit korban is lakott volt.

A Milleniumi kilátó már csak egy ugrás innen, amit a páratlan kilátásért mindenképp érdemes megmászni, tiszta időben egészen a Tátráig ellátni. Visszafelé indulva pedig megállhatunk a Szabadtéri Erdészeti Múzeumnál és a Pisztrángtenyészet tavai mellett is. Az erdő ebben az évszakban elképesztő nyugalmat áraszt, mi órákig barangoltunk és csak figyeltük a természet hangjait, és arra jöttünk rá, hogy ez tökéletes recept lehetne a mindennapi stressz ellen is.

 

Szalajka-patakFotó: barobi / Indafotó

De Szilvásvárad városában is sok érdekes látnivalót találunk. Itt van a Lipicai Ménes törzsménistállója és legelője, valamint egy, a ménest bemutató múzeum is. De Európa legnagyobb, klasszicista stílusban épült református körtemploma, és a történelmi panoptikum miatt is érdemes ellátogatni de. A szilvásváradi kastély ma a La Contessa kastélyszállónak ad otthont. Érdemes belesni a kastély parkjába, mert olyan ritka fafajtákkal találkozhatunk mint a szomorú bükk és a mocsári fenyő.

A Millenium kilátó nyitvatartása

November - december: hétfő- kedd: szünnap, szerda - péntek: 11.00 - 15.00, szombat - vasárnap: 10.00 - 16.00

Január- február: hétfő-péntek: szünnap, szombat - vasárnap: 11.00 - 16.00

Rossz idő esetén zárva!

Sárospatak: történelemrajongóknak kötelező

 

Sárospatak a szlovák határ közelében, az Eperjes-Tokaji-hegység lábánál fekszik. Legjelentősebb műemlékeinek egyike a Rákóczi-vár, amely több híres nemesi család - többek között a Dóbó és a Rákóczi család birtokában - is volt az évszázadok során. A várban izgalmas vártörténeti kiállítást tekinthetünk meg: tudta például, hogy itt szervezték a híres Wesselényi-féle összeesküvést? A vár történetén kívül az elhelyezkedése is különleges, ugyanis közvetlenül a Bodrog partjára épült.

 

A Rákóczi-várFotó: Balp / Indafotó

A város másik nevezetessége a Sárospataki Református Kollégium, melyet még a 16. század első felében alapítottak és ezzel az ország egyik legrégebben fennálló oktatási intézménye. 1610-től itt tanított az első modern pedagógusként számon tartott Comenius is, akinek segítségével a kollégium a kor egyik leghaladóbb szellemiségű iskolájává nőtte ki magát, és a mai napig előkelő helyet foglal el a hazai középiskolák rangsorában. A Református Nagykönyvtár és Iskolamúzeum kiállításai is ezt a kort elevenítik meg.

Mi egy felújítás alkalmával érkeztünk, amikor a Nagykönyvtár zárva volt a látogatók előtt, azonban látván az érdeklődésünket, szó nélkül beinvitált minket a könyvtárigazgató, és megnézhettük, hogyan dolgoznak az épületben a restaurátorok, majd elszaladt, hogy szervezzen nekünk egy soron kívüli tárlatvezetést is az Iskolamúzeumban. Több, mint 2 órát töltöttünk a Református Kollégium történetét bemutató kiállításon és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az utóbbi idők legérdekfeszítőbb előadásában volt részünk.

Ha felfedezte a várost, érdemes kirándulást tennie a környéken is. Nem messze innen, északra található a Megyeri-tengerszem, mely az ország egyik legszebb, emberi kéz formálta természeti látványossága. A Megyer-hegyen a középkorban malomkőbánya működött, a bányászok pedig a bánya körül magasodó falakba vésett barlangokban laktak. Az 1900-as évek elején felszámolt bánya helyét szép lassan elkezdte feltölteni a talajvíz és a csapadék, ennek következtében alakult ki a ma már népszerű kirándulóhelyként ismert tengerszem. Megéri felkaptatni a meredek emelkedőn, mert a mélyben feketéllő víz titokzatos látványához foghatót csak ritkán látni.

A Református Nagykönyvtár és Iskolamúzeum nyitvatartása

Nyitva:

Hétfő-csütörtök: 9.00-16.00,

Péntek: 9.00-14.00

Szombat-Vasárnap: zárva

Tárlatvezetés minden egész órakor.

Belépő: 400-600 Ft

Sóstó: gyerekparadicsom

 

Nyíregyháza szélén, a Sóstói erdő mellett található Sóstógyógyfürdő. A terület nevét a két részre osztott, sós vizű szikes taváról kapta, melynek gyógyerejét már Mátyás-király idejében is ismerték. Egy legenda szerint egyszer építettek egy szigetet a tó közepére, ahová később a környékbeli fiatalság járt mulatni, de egy vihar következtében az egész sziget a tóba veszett, nyári éjszakákon pedig a helyiek még ma is hallani vélik a hegedűszót a víz alól. A történet alapján a tó talán nem tűnik gyerekbarát helynek, de a környék nagy része kifejezetten a gyerekek igényeihez igazította a különböző programlehetőségeket. Sóstón minden karnyújtásnyira van egymástól, ezért ide érkezve végre nem fogott el minket az a frusztráló érzés, hogy mindent bele kell sűrítenünk néhány napba, különben nem jut elég időnk minden látnivalóra.

 

SóstóFotó: Krémusz / Indafotó

Sóstó ötven fokos hévízforrása öt termálfürdőt táplál. A Júlia fürdő, a Parkfürdő, a Tófürdő, a Fürdőház is más-más szolgáltatásokkal várja az ide érkezőket, az Aquaris Élményfürdő pedig hosszas felújítási munkálatok után december 20-án nyitja ki újra a kapuit, tavasszal pedig megnyit az új gyógyászati szárny mellett a megújuló szaunavilág is.

Ha már végiglátogattuk az összes fürdőt, szintén jó családi programnak ígérkezik a Nyíregyházi Állatpark, ahol a legújabb látványosságnak a decemberben megnyílt Viktória ház számít, ahol egy különleges növényt, az amazonasi tündérrózsát lehet megtekinteni, ami természetes élőhelyén akkorára is meg tud nőni, hogy még akár egy kisgyereket is elbír.

Az Amazonas Nyíregyházára költözött!
A legek állatkertjében a Nyíregyházi Állatparkban megnyílt a legújabb szenzáció, a Viktória ház. Itt ritka és furcsa élőlényeket mutatnak be a Föld minden tájáról, de egy különleges akvaterrárium rendszer csak az Amazonas menti élővilággal foglalkozik. Piráják, tüskés ráják és a kajmánok part menti életközösségeit láthatjuk. A trópusi atmoszférájú házban óriás hangyászok,tapírok, lajhárok,színpompás madarak és szebbnél szebb növények között sétálhatunk. További információ az állatkert honlapján. (x)

Csak egy napja van kirándulni? A Dera-szurdokban a helye

 

Ha csak egy napos kirándulást tervez, Budapestről autóval fél óra alatt el lehet jutni a Pilisszentkereszt határában, kelet-nyugati irányban húzódó Szurdokba. A völgyet a Dera-patak vájta ki és sok szempontból is különleges földrajzi értéket képez. Falain megfigyelhetők a földtörténeti középkor triász korszakának kőzetmaradványai, a Szurdok alatt pedig egy barlangrendszer is kialakult, amiben egy szurdokerdő nevű növénytársulás jött létre. A juhartól kezdve a hegyi szilen át a vadcseresznyéig rengeteg fafajjal találkozhatunk az erdőben. A Dera-patak a völgyben néhol elbújik, majd újra felbukkan a talaj alól, felette pedig fahidakon át vezet a tanösvény.

 

A Dera-szurdokFotó: Teteneverdle / Indafotó

A Szurdokon áthalad az Országos Kéktúra útvonala is, így a program akár egy hosszabb túrába is beépíthető, de nekünk a rövidebb túra sütögetéssel egybekötött változata vált be a leginkább, a völgy szélén álló tisztáson találtunk kijelölt tűzrakóhelyeket, ahol elkészíthettük a jól megérdemelt uzsonnát.

A Szurdok megközelítése
A pomázi HÉV-állomástól rendszeres autóbuszjárat közlekedik Pilisszentkeresztre. A faluból az országos kék turistaút vezet a Szurdokba. Közúti csatlakozás a Pomáz – Dobogókői útról a falu előtt található, az autóval pedig a Szurdok bejáratánál tudunk leparkolni.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek