A taxisok és a szaktárca is kritizálja az Ubert

A gazdaságszabályozásért felelős államtitkár a taxitársaságok és az érdekvédelmi szervezetek képviselőivel egyeztetett az Uber elnevezésű szolgáltatásról. Kritizálták az Ubert és további egyeztetésekben állapodtak meg.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfői közleményében azt írja, hogy a közösségi utazásmegosztó szolgáltatást egyre többen veszik igénybe Magyarországon. Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár szerint olyan szabályozásra van szükség, amely egyenlő feltételeket biztosít a személyszállítási tevékenységet végzők számára, és biztosítja a hazai taxivállalkozások és az utasok védelmét.

Az ülésen résztvevők egyetértettek abban, nem engedhető meg, hogy az Uber azzal szerezzen versenyelőnyt más, tisztességesen működő taxis szolgáltatókkal szemben, hogy nem teljesíti maradéktalanul a személyszállítási tevékenységre előírt jogszabályi követelményeket.

A taxitársaságok képviselői kifogásolták, hogy - míg a taxisok esetében szigorú követelményeket határoznak meg a szolgáltatást nyújtó vállalkozásra, a jármű vezetőjére és a járműre is - az Uberhez tartozó szolgáltató például nem ad számlát, nem rendelkezik engedéllyel, nincs taxiórája, utasbiztosítása, és nem működtet diszpécserszolgálatot sem, így teljesen ellenőrizhetetlenné válik.

A résztvevők megállapodtak abban, hogy a megfelelő szabályozási környezet kialakítása érdekében további egyeztetéseket folytatnak - közölte a szaktárca az MTI-vel.

Az Uber november közepén jelent meg Budapesten, itt írtunk róla.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek