Répa párlat és macskalik: 10 tipp az 1000 apró csoda földjéről

Szeret az Őrségben barangolni? Akkor a Vasi Hegyháton is jól fogja magát érezni. Kövesse tippjeinket, és fedezze fel ezt a kevésbé ismert, ám nagyon hangulatos környéket.

Szelíd dombok, mesebeli erdők, idilli tájon át kanyargó utak, apró szőlőskertek, hamisítatlan falusi hangulat és bőkezű vendégszeretet várt minket Magyarország kevesek által ismert, ám megannyi csodát rejtő vidékén, a Vasi Hegyháton és a Rábamentén. Tíz kihagyhatatlan látni- és kóstolnivaló egy felfedezésre váró vidékről, mely ugyanolyan bájos, mint a szomszédos Őrség, csak eddig rosszabb volt a PR-ja.

1. Nézze meg a kastélyt, ahol még Sissitől és Jászai Maritól is őriznek egy pár cipőt

A 2020-ig teljesen megújuló Batthyány kastélyt Körmenden találja. A jelenlegi ütött-kopott külseje ellenére is lenyűgöző épületegyüttes egykor a Batthyányak uradalmi központja volt, méretében és jelentőségében az ország legnagyobb ilyen jellegű műemlékei közé tartozik. Így felújítása után már nem csak Keszthelyre, Gödöllőre vagy éppen Fertődre kirándulhatunk, ha főúri pompára vágyunk.

Batthyány kastély, Körmend
Galéria: Vasi Hegyhát
Fotó: mimi / Travelo

Persze a munkálatok befejezéséig is érdemes ide ellátogatni, október 28-án, Körmend várossá nyilvánításának 770. évfordulóján nyílik meg a kastélyban a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum új állandó kiállítása helytörténeti és a Batthyány család történetével foglalkozó részekkel, illetve a felújított kápolnába is be lehet kukkantani. Kedvencünk a hazánkban egyedülálló cipőtörténeti kiállítás, melyen az ősi bocskortól egészen Jászai Mari csipkés topánkájáig terjed a látnivalók sora. További információk a múzeumról ide kattintva.

Tipp: A kastélylátogatás után sétáljanak egyet a megújult Szabadság téren, mely végre kapcsolatot teremt Körmend belvárosa és a kastély között.

2. Vazs megye, Vazsvár

A térség másik jelentős és szintén hangulatos városa, a dimbes-dombos Vasvár, és annak múzeumai is megérnek egy látogatást. A nemrégiben átadott Béke házban festményeket láthatunk, az egykori Benedek rendi kolostorban a városi múzeum gyűjteményeit nézhetjük meg. A helytörténet mellett a szerzetesek életét bemutató szobabelsőket, és értékes régi könyveket is láthatunk.

Vasvár
Galéria: Vasi Hegyhát
Fotó: mimi / Travelo

A padlástérben a fiatalon elhunyt szobrászművész, Török Richárd emlékgyűjteményét helyezték el – eddig nem ismertem szellemes szobrait, de most rajongó lettem. Emellett a másik kedvencem a gyerekeknek készült középkori kiállításrészleg lett, ahol a tarkán kifestett kápolna padlóját úgy alakították ki, hogy a gyerekek a téglákat megemelve egy régészeti feltárás részeseinek érezhessék magukat.

3. Havasszépe és a csodaszarvas

Május-júniusban a Jeli arborétum a kihagyhatatlan szabadtéri program megannyi virágzó rhododendronja (havasszépe) miatt. Ezért a csodás helyért korábban már többször is lelkesedtünk, ide kattintva tovább olvashat róla.

Csodaszarvas Tájpark
Galéria: Vasi Hegyhát
Fotó: mimi / Travelo

Gyerekekkel érkezőknek a Rábahídvég határában található Csodaszarvas Tájpark lehet jó program, ahol egyszerre találkozhatunk őshonos állatfajtákkal, sétálhatunk az ártéri erdőben, kipróbálhatjuk az íjászatot, de bátorságunkat is próbára tehetjük a horgásztó fölött átívelő drótkötél pályán és az erdei kalandparkban is. Belépődíj, további információk a parkról itt.

4. Tök minden mennyiségben

A környékbeliek imádják a hasukat, a tököt és a tökmagolajat – ez derült ki legalábbis az első (és a második, és a harmadik...) itt elköltött étkezésünk során. Elsőre például sütőtök krémlevest ettünk libamájjal, tökmagolajjal és pirított tökmaggal megbolondítva.

A tök nem csak a tányéron, hanem dekorációként is népszerű
Galéria: Vasi Hegyhát
Fotó: mimi / Travelo

Érdemes otthonra is bevásárolni a nagyon finom és egészséges olajból, azonban vigyázzunk, sok helyen hamisítják. Ha gyanúsan olcsó, valószínűleg nem tökmagolaj van az üvegben, a jó olajat meg kell fizetni: literje 5000 forintba kerül – tudtuk meg vendéglátóinktól.

5. Evett már jó dödöllét?

Második fogásnak a tökmagolajos saláta mellé két felnőttnek is bőven elegendő adag dödöllét és szarvaspörköltet kaptunk a Berki vendéglőben. A krumpliból, zsírból és lisztből készülő dödölle ugyanis a környék legjellegzetesebb étele, jól megpirítva, tejföllel a legfinomabb. Ha otthon kipróbálná, itt egy autentikus recept hozzá.

6. Kajszipálinkától a sárgarépa párlatig

Akár szereti a pálinkát, akár nem, a Győrvárnál található Birkás pálinkaház meglátogatása a tulajdonosok lelkesedésének köszönhetően élményszámba megy majd. A főzdelátogatás során először a hagyományos kisüsti technológiát ismerhetjük meg, majd a legkorszerűbb lepárlási módszereket, végül persze meg is kóstolhatjuk a pálinkafőzésbe szabályosan szerelmes házaspár ízes pálinkáit.

Sütemény és pálinka
Galéria: Vasi Hegyhát
Fotó: mimi / Travelo

Bár nem rajongok a pálinkáért, ha kedvencet kéne választanom, a kajszibarackra szavaznék a maga kellemes gyümölcsösségével, de kóstoltunk feketeribizke pálinkát és sárgarépa párlatot is. Utóbbi kettővel kapcsolatban maradjunk annyiban, hogy maradandó élménynek bizonyultak. További információk a pálinkaházról és bejelentkezés kóstolásra itt.

7. Felfrissülés a Kneipp témaútvonalon

Magyarország egyetlen Kneipp-módszerre épülő témaútját a Vasi Hegyhát 13 településén, 19 helyszínen lehet kipróbálni. A Sebastian Kneipp által az 1800-as években kidolgozott egészségmegőrző módszer 5 alapelemre (víz, gyógynövények, táplálkozás, mozgás, lelki egyensúly) épít. Valamennyi állomás meglátogatása és kipróbálása ingyenes, minden helyszín gyalog, autóval vagy kerékpárral egyaránt bejárható.

Inhalátorház a Kneipp-úton, Vasvár mellett
Galéria: Vasi Hegyhát
Fotó: mimi / Travelo

Mi a Vasvár melletti különleges hangulatú inhalátorházat próbáltuk, a további településeken lábáztatókat, egyensúlyozókat, könyöklőket, vizes játszóteret, táplálkozási piramist, gyógynövény-labirintust, meditációs széket is találunk. Ezek pontos elhelyezkedését és további hasznos információkat itt olvashatja.

8. Ismerje meg a Hegyhát aranyát!

A Hegyhát aranya nem más, mint a zsúpfedél. Kedves zsúpfedeles présházakkal és zsúpfedél készítő műhellyel egyaránt találkozhatunk az oszkói szőlőhegyen, a Hegypásztor Pincéknél. A mindenki számára nyitott, hangulatos területen felújított régi présházakat, máshonnan ide helyezett, illetve újonnan épült, de az egykori stílusjegyeket magán viselő épületeket is találunk. Utóbbira példa az a pajta, ahol a zsúpfedél készítőket munka közben megleshetjük.

Oszkó, Hegypásztor Pincék
Galéria: Vasi Hegyhát
Fotó: mimi / Travelo

A húsz éve épülő-szépülő skanzen hangulatú szőlőhegyen emellett olyan érdekességeket láthatunk, mint például a hatalmas szőlőprés, vagy a parasztházak falán látható macskalik, melyen értelemszerűen a macskák jártak ki és be a házba. (A meglehetősen népes szőlőhegyi macskapopuláció egyébként nem felejtette el a macskalik funkcióját, ma is használják.)

9. Legyen részese a ma is élő hagyományoknak

Nem az oszkói szőlőhegyi zsúpkészítők az egyetlenek, akik életben tartják a régi mesterségeket és néphagyományokat a környéken. A Vasi Hegyhát egyik fő vonzereje, hogy elzártságából adódóan itt még tényleg találunk olyanokat, akiknek a hagyományok a mindennapokat jelentik. Télen még mindig vannak itt-ott tollfosztó összejövetelek, ősszel vidám szüreti felvonulásoktól hangos a környék, de errefelé a lucázás, a betlehemezés vagy éppen a korbácsolás szokása sem veszett még ki teljesen. Ez utóbbi például december 28-ra esik, "friss légy, egészséges légy, kelléses ne légy az új esztendőbe" szavalják a gyerekek, és fűzfavesszőből font korbáccsal járják a házakat.

10. Csendesedjen le a vallási helyszíneken!

A térségben több vallási témájú helyszínt is meglátogathatunk, ezek többsége egyszerűen szép és megnyugtató hely a nem hívők számára is. Ilyen például a Vasvárnál található, zarándokhelyként is ismert Szentkút csodatévő forrásával, megnyugtató erdei környezetével, kis kápolnájával és szép faragott kálváriájával.

Mindszenty bíboros egykori szobája
Galéria: Vasi Hegyhát
Fotó: mimi / Travelo

A Mariazelltől Csíksomlyóig vezető Mária út is érinti a térséget, a már említett oszkói szőlőhegyen például egy nagyon hangulatos kis fakápolnát találunk az út mellett. Horvátnádalján a Szentlélek templom kertjében a Házaspárok útja is egy érdekes helyszín: itt a házasélet fordulópontjairól elmélkedhetünk 15 állomáson át. Csehimindszenten pedig Mindszenty bíboros, hercegprímás szülőházában alakított ki egy érdekes kiállítást a község polgármestere, aki maga is a Mindszenty családból származik.

Hasznos linkek

További információra, programlehetőségekre vágyik a környéken? Ide kattintva találja őket.


Szállás: Aki házias falatokra, egyszerű, tiszta, ugyanakkor hangulatos szállshelyre vágyik, annak a körmendi Berki vendégházat ajánljuk bázisul a környék felfedezéséhez, nekünk jó tapasztalataink voltak velük.

Újságírónk a Vasi Hegyhát-Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesület meghívására látogatott el a térségbe.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek