Megint lesz locsolkodás Hollókőn

Megint lesz locsolkodás Hollókőn

Magyarország egyik legszebb világöröksége, Hollókő faluja idén tavasszal is a palóc húsvéti hagyományokat felelevenítve várja a látogatókat. A több mint húsz éve megrendezett húsvéti fesztivál felvonultatja a palóc települések hagyományőrző együtteseit, népzenészeit, néptáncosait, népdalénekeseit és népi kismestereit. A falu 1987 óta az UNESCO Világörökség része, és nem múzeumfalu, hanem élő, a természettel harmóniában létező közösség.

A jövőre háromnaposra (április 4-6) kiterjesztett fesztivál jegyei a Hollókői Vár és valamennyi múzeum területére is érvényesek, a látogatók megnézhetik a most debütáló attrakciókat is: a sajtházat, a helyi kalácsost, a táncházat, a palóc műhelyt, a palóc játszóházat és a guzsalyast. És persze lesznek koncertek is.

Idén is kissé szexista szlogent kapott a fesztivál: a „Nő nem marad szárazon" a húsvéti locsolkodás hagyományára utal, amikor a leányok piros tojással köszönik meg a legények által rájuk öntött vödörnyi hideg vizet. "A kútvízzel történő locsolás a rendezvény által mindmáig életben tartott népszokása a településnek" - áll a közleményben. Érdekes adalék egyébként, hogy a locsolkodás kárvallottjai a hagyomány szerint nem feltétlenül a nők: vannak vidékek, ahol másnap a nők locsolhatják meg a férfiakat, a Felföldön pedig a lányok egyenesen megkorbácsolják a húsvéti locsolást végző legényeket.

A fesztiválon parkolni a község végében kialakított parkolóban lehet. A parkolási díj személyautók számára napi 600 forint. A teljes program és a jegyinfo hamarosan Hollókő weboldalán található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek