Slow food és bio ételek a vácrátóti botanikus kertben

Október első vasárnapján, hetedik alkalommal rendezik meg a Földi javak asztalunkon nevű termékkiállítás és vásárt a vácrátóti botanikus kertben, amelyen az érdeklődők helyi termelők, bio- és ökogazdák közvetítésével barangolhatnak a hagyományosan készült ételek világában.

Az egynapos rendezvényen az idén több mint negyven kiállító lesz, akik többek között lekvárokkal, mézekkel, mangalicából készült termékekkel, teákkal, biozöldségekkel várják a kertbe látogatókat, valamint kézművesek mutatják be, és árusítják különleges termékeiket - közölte a szervező Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ökológiai kutatóközpontja az MTI-vel.

Bár ezen a képen pont nem látszik, de a mangalica sportosabb állat a hagyományos disznónál Fotó: Donka Gábor / IndafotóForrás: Travelo

 A helyi termelők mellett a Kiskunsági Hagyományőrző Egyesület is jelen lesz, melynek tagjai tanyáikon biogazdálkodást folytatnak, őshonos növény- és állatfajtákkal foglalkoznak, és a hazai Slow Food-mozgalomnak is részesei. Ez a nemzetközi mozgalom az egyes országok és régiók étkezési hagyományainak, a helyi étkultúrák sokrétűségének a megőrzése érdekében jött létre. Elnevezésével a gyorsétkezdei fast food étkezési stílus ellentétére, a lassú, odafigyelő, hagyományos táplálkozásra irányítja a figyelmet.

A rendezvénynek ebben az évben különösen sok kiegészítő programja lesz: a Magyar Madártani Egyesület Börzsönyi Helyi Csoportja a rendezvény keretében a botanikus kertben tartja az Európai Madármegfigyelő Napok regionális programját. Emellett díjtalan vezetett séta, festőkurzus, állomásos játék, termés- és tobozkiállítás és sok más várja az érdeklődőket.

A szervezők a kicsikre is gondoltak: egyebek között meseprogram és a mesékhez kötődő növényes foglalkozás várja a gyerekeket.

A részletes program a vácrátóti botanikus kert honlapján.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek