A hétvégén csak az nem megy gasztrofesztiválra, aki a lakásban marad

Mádon Furmint ünnep, Etyeken a szokásos piknik, Budafokon pezső- és borfesztivál, Egerben robotkrumpli fesztivál, Debrecenben SVÉT, Budapesten rengeteg libamáj, Makón pedig hagymás ételek várják.

Szeptember első hétvégéjén nagyjából csak az nem megy az országban gasztronómiai fesztivál közelébe, aki magára zárja az ajtót és nem lép ki az utcára. Tokaj-hegyaljai furminttól makói hagymáig számtalan lehetőség kínálkozik hogy a hétvégén megkóstoljunk valami finomat.

Itt igyon

Kedvenc Tokaj-hegyaljai településünkön, Mádon Furmint ünnepet tartanak pénteken és szombaton. Az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál keretében Mád központja a hétvégén vásári forgataggá alakul utcazenészekkel, gólyalábasokkal, kisbíróval. A szüreti felvonulás, a nyitott pinceprogramok, dűlőtúrák, kiállítások, szakmai programok mellett néptáncos produkciók, népzenei koncertek is fűszerezik a rendezvényt. Ide kattintva elolvashatja, mivel lopta be magát szívünkbe Mád, itt pedig a Furmint ünnep részletes programjait találja.

A mádi dűlők
Galéria: Travelo programajánló 36. hét
Szepare / Indafotó

Aki hasonló hangulatra vágyik, de nincs kedve Mádig utazni a fővárosból, az Etyeki Piknik lesz a tökéletes rendezvény. Etyek csupán 30 kilométerre fekszik Budapesttől, és egy remek, családias hangulatú fesztiválnak ad otthont. Az őszi pikniket szeptember 6-7-én tartják az Újhegyi és Szépvölgyi pincesoron. Lesznek gyerekprogramok, koncertek, és persze helyi finomságokat is kóstolhatunk sonkától a legjobb borokig. Ide kattintva elolvashatja egy évvel ezelőtti beszámolónkat Etyekről, itt pedig a fesztivál honlapját találja.

Etyeken a házi sajtok mellé jó tanácsok is járnak
Galéria: Travelo programajánló 36. hét
dá / Urbanista blog

Tapasztalataink szerint a fentiektől jelentősen eltérő hangulat és borválaszték várja a látogatókat a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon, de persze ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes kinézni ide szeptember 6-án vagy 7-én. Az Oroszlános udvarban rendszerint neves fellépők adnak koncertet (idén például a Mary Popkids és a Deladap!), az egyes pincészetek között vicces retro busz szállítja a népet. Kedvenc helyszínünk itt a Törley pezsgőpincészet, ami leginkább szép gondozott, hangulatos kertjével lopta be magát a szívünkbe. Részletek, programok itt.

Úton a Törley pezsgőpincészet felé
Galéria: Travelo programajánló 36. hét
irenne56 / Indafotó

Egerben pedig Robotkrumpli Fesztivál lesz szeptember 5-én és 6-án a Bolyki Völgyben. Mindkét nap a kistérség őstermelőinek portékái között válogathatunk, a nagyszínpadon a Belga és a Halott Pénz ad koncertet, a főszerep pedig természetesen az egri boroké. Belépőjegyek, programok a szervező Bolyki Pincészet oldalán.

Itt egyen

Debrecenben a legmenőbb vidéki éttermek kínálatát kóstolhatjuk végig szeptember 7-én, vasárnap déltől este tízig a Stílusos Vidéki Éttermiség programsorozat, vagyis a SVÉT keretében. A város vadonatúj rendezvényhelyszínén, az augusztusban nyílt Békás-tó partján.

Galéria: Travelo programajánló 36. hétMüllner Dóra / Kálmán Emese / SVÉT

A rendezvényen valóban a vidéki vendéglátás krémje lesz jelen, ezek a következők: Anyukám Mondta - Encs; Baricska Csárda - Balatonfüred; Chianti Étterem - Veszprém; IKON Étterem - Debrecen; Kistücsök Étterem - Balatonszemes; Macok Étterem és Borbár - Eger; Mandula Étterem és Borbár - Villány; Nomád Hotel&Campsite - Noszvaj; Rosinante Fogadó - Szigetmonostor; Viator Apátsági Étterem és Borbár - Pannonhalma; Walter Vendéglő - Perbál, Palkonyha - Palkonya; Erhardt Étterem és Panzió - Sopron. A fesztivál különlegessége, hogy az éttermek olyan fogásokkal készülnek, amelyekhez az alapanyagokat 30 kilométeren belül szerzik be. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Előzetesen maximum 1500 fő regisztrálására van mód, ezenfelül 500 belépőt a szervezők a helyszínen értékesítenek. Regisztrálni csak a SVÉT honlapján lehet.

Nem akar össze-vissza kóstolni mindent, inkább egyféle ételre feküdne rá? Ha a libamáj a kedvence, a budapesti Libamáj Fesztiválon a helye. A rendezvényt szeptember 5-7. között tartják az Erzsébet téren. Libaolimpia, színpadi látványfőzések és gyermekprogramok várják majd az érdeklődőket. A fesztivál díszvendége Orosháza városa lesz. "Az idei Libamájfesztivál két különleges ajánlattal is készül: most először már 990 forinttól lehet libamájas menüket kóstolni és kapható lesz egy Libamájfesztivál menü is, amelyet a fesztivál hivatalos ételén túl, egy pohár bort és egy desszertet is tartalmaz majd" - ígérik a szervezők a rendezvény honlapján.

Látott már hagymabefőttet?
Galéria: Travelo programajánló 36. hét
The Washington Post / Europress / Getty

Makón pedig mi mást tartanának, mint Hagymafesztivált. Szeptember első hétvégéjén a város főterén kirakodóvásárral, ízek utcájával, hagyományőrző portékákkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. Részletes programot ide kattintva találnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek