Ismét el lehet zarándokolni Csicsóra

A helyi németek szerint a Szűz Mária kegyképnek, a magyarok szerint a helyi forrásvíznek van csodatévő ereje. A lényeg, hogy ismét mehetnek a zarándokok Tolna megye lelki központjába.

Megújult zarándokhely kerülhet fel a vallásos turizmus térképére, miután újjászületett a Tolna megyei Hőgyész külterületén található csicsói templom és remeteség. "A táj és a több mint 250 évvel ezelőtt épített kulturális örökség erős misztikus kisugárzásával nemcsak a vallásos, hanem a bakancsos turisták ideális kirándulóhelye is lehet" – áll az erről szóló tájékoztatóban.

Fotó: Baricz Árpád

 Botta György, Hőgyész polgármestere szerint a település kollektív emlékezetében a mai napig is erősen él mindaz a hagyomány és legenda, mely Tolna megye lelki központjává avatta Csicsót. Azt is mondta, hogy a többnemzetiségű nagyközségben a 18. században betelepülő németek leszármazottai inkább a templomban elhelyezett Szűz Mária kegyképnek, míg a magyarok a forrásvíznek, a Szentkútnak tulajdonítanak csodatévő erőt.

A megújult helyszín tulajdonképpen nem is rá- hanem visszakerülhet a vallási turizmus térképére: a múlt század elején tízezren is lehettek azok a zarándokok, akik ellátogattak egy-egy csicsói búcsúba.

A kívül-belül megújult kegyhely renoválását Hőgyész Önkormányzata támogatta és segítette a Hőgyészi Értékőrző Egyesületet, hogy pályázati forrást tudjanak szerezni a munkálatok finanszírozására.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek