A falu, ahol Joe Murányinak szobra van

Amennyiben nem tudja, melyik faluról beszélünk, eláruljuk, ez a Nógrád megyei Bánk, ahol nyáron mindenféle zenei stílusban megmártózhatunk, volt Louis Armstrong Jazzfesztivál, lesz Bánkitó Fesztivál és Nemzetközi Folklór és Gasztronómiai Fesztivál.

Bánk, egy 600 fős kis falu, Nógrád megyében, a falu egyik nevezetessége a tó, ami nagy népszerűségnek örvend nyáron. Kötelező program a tó körüli séta, a csónakázás, a horgászok bámulása és persze a romantikus üldögélés a tó partján, miközben megy le a nap.

Joe Murányi, Louis Armstrong egyetlen fehér klarinétosa élete utolsó éveiben minden évben felült a repülőre és New Yorkból eljött Bánkra, hogy a házigazdája legyen a 10 éve megrendezésre kerülő Louis Armstrong Jazzfesztiválnak. A 2012-ben elhunyt klarinétos tiszteletére júniusban közszobrot avattak kedvenc magyar falujában, a Bánki-tó víziszínpadánál.

Fotó: Picasa / X. Louis Armstrong Jazzfesztivál



Bánkitó Fesztivál, 2014. július 17-19.

A tó partján idén hatodik alkalommal ismét Bánkitó Fesztivált tartanak, ahol nem csak a zenei programok, hanem kiállítás, színház, mozi, divatbemutató és számos közösségi megmozdulás, workshop várja szerdától azokat, akik a kisebb léptékű fesztiválokban hisznek.

Fotó: Bánkitó Fesztivál



A zenez felhozatalban ezúttal sem kell csalódnunk, itt lesz a többi között a Akkezdet Phiai, Belga, Hó Márton és a Jégkorszak, Mary Popkids, Puszi és Zagar. A sportosabb látogatók nevezhetnek az I. Bánkitó Kerékpáros Lovagi Tornára, a művészetkedvelők nézhetik a Budapesti Anarchista Színház előadását, a gyerekeknek lesz NOHA kerámia iskola, divatérzékenyeknek P'andiciel divatbemutató, de lesznek vallásos programok is, csak hogy néhányat említsek.

További információ: http://www.tekerjatora.hu/

XIX. Nógrád Megyei Folklór fesztivál és 48. Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozó, 2014. július 27.

A folklór szerelmeseit több Nógrád megyei település várja júliusban, a többi között Bánk is. Palócföld régmúlt falusi vasárnapjainak hangulatát, ünnepi szokásait, színpompás népviseletét idézik fel a fesztiváli programok. Lesz néptánc és népzenei bemutatók, népművészeti kirakodóvásár és természetesen a palóc ízek sem hiányozhatnak, mint például a tócsni vagy a brinzás haluska.

Fotó: Folklór fesztivál


Az I. Nógrádi Folklór Fesztivált 1996-ban tartották, az Ipoly két partján élő magyarok és szlovákok népi kultúráját őrző fesztivált 2000-től rendezik Magyarország és Szlovákia területén.

A részletes program kidolgozás alatt, további információt itt olvashatunk majd: http://www.bank-falu.hu/lap04-3.htm

Szerzőnk bánki kötődésű, szülei egy vendégházat üzemeltetnek a faluban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek