Nyílzáporral és huszárokkal vár ez a hétvége

A tatai Öreg-tó partján épül az ország legnagyobb romkocsmája, Egerben Kaláka Fesztivállal várnak, mindeközben Ópusztaszerre hatalmas nyílzápor hullik. De ha még nem tudja, mit csinál majd a következő hétvégéken, arra is van ötletünk.

 

Nyílzápor Ópusztaszeren

 

Hagyományőrző íjásztalálkozót tartanak hétvégén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol az utóbbi években a pozsonyi csatáról és a halálos sebet kapó Árpád fejedelemről rengeteg színes programmal emlékeznek meg. Az emlékpark több mint ötven hektáros területén kiállítások, kézműves foglalkozások, lovas- és hadi bemutatók várják a látogatókat.

 

Nyílzápor Ópusztaszeren
Galéria: Travelo 26. heti programajánló
Fotó: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Pénteken megnézhetjük, hogyan épültek a 10. században a hadi táborok, késő délután pedig azt, hogyan zajlott az igazi, honalapító csata. Szombaton és vasárnap a hétpróbás íjászvetélkedésen bárki megmutathatja, hogyan bánik a honfoglaló magyarok legendás fegyverévelt, majd a lovas és gyalogos hagyományőrzők előadásában a világ legnagyobb történelmi íjász együttlövését is megnézheti. A vasárnap lovasbemutatókkal telik, egész nap jönnek-mennek a gólyalábasok, a csepűrágók, a mutatványosok és a vándormuzsikusok, délután pedig az Ifjak nyílzáporán a legfiatalabb fegyverforgatók adják elő a csatajelenetet. A pozsonyi csata történetéről és a hétvégi programokról bővebben itt érdemes olvasni.

 

Legnagyobb romkocsma Tatán

 

Csaknem kétszáz program várja a közönséget az ország egyik legnagyobb családi fesztiváljának számító Víz, Zene, Virág Fesztiválon, amelyet június 27. és 29. között rendeznek meg Tatán a Vár, az Esterházy-kastély és az Öreg-tó környezetében - írja az MTI. A tatai fesztiválon rendezik be az ország legnagyobb romkocsmáját is, ahol az Intim Torna Illegál, a Bëlga, az Ocho Macho és a Halott Pénz zenél. A gyerekeket az Alma együttes, a Bogár Muzsika és a Cakkumpakli Színház szórakoztatja, miközben játszópark és interaktív programok is várják őket. A gyerekbarát fesztiválon a babakocsival érkezőknek külön sávot alakítanak ki, hogy zavartalanul közlekedhessenek a nagy területen elhelyezkedő rendezvényen.

 

Víz, zene és virág fesztivál Tatán
Galéria: Travelo 26. heti programajánló
Fotó: Víz, Zene, Virág Fesztivál

A koncertek mellett kiállításokkal és sportprogramokkal is találkozhatunk, de itt rendezik meg a magyar virágkötészeti kupát is. Szombat este már az Öreg-tó víztükréről fellőtt tűzijátékot élvezhetjük, de a kézműves és gasztronómiai vásáron is nézelődhetünk egész nap. A fesztivál karszalagjával ráadásul ezen a hétvégén minden tatai múzeum ingyenesen látogatható nyitvatartási időben. A Nagycsaládosok Országos Egyesületénél regisztrált családok számára a rendezvény összes programjára díjtalan a belépés. A fesztiválról további információk a fesztivál oldalán olvashatók.

 

Kaláka Fesztivál Egerben

 

Csütörtökön nyitja meg kapuit és vasárnapig tart az egri Kaláka Fesztivál, amely 32 év után, két éve költözött a Diósgyőri várból Gárdonyi kedvenc, írói munkásságát számtalanszor megihlető városába. A fesztivál csütörtökön a noszvaji Da la Motte-kastély parkjában Lackfi János, Tóth Kriszta költő, a Kaláka és a Louisiana Double verskoncertjével kezdődik, de péntektől Eger belvárosában egész nap szól majd a táncházi muzsika és a country zene, lesz kézműves vásár és számos mesterség-bemutató is. A Vármúzeumban kora estétől két színpadon is hallgathatunk majd koncerteket, ahol fellép a Benkó Dixieland Band, a Vujicsics Együttes, a Sebő együttes, Szalonna és bandája, a Parno Graszt, a Z'mirim, Buda Ádám. Az éjszakákat pedig táncházban fejezhetjük be.

 

Kaláka Fesztivál Egerben
Galéria: Travelo 26. heti programajánló
Fotó: Kaláka Fesztivál

A csendesebb programok kedvelői megnézhetik a Balassi Bálintról szóló kiállítást a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban, vagy a Halmos Béla zenész és népzenekutató emlékére rendezett fotókiállítást a Kis Zsinagóga Galériában. Péntektől vasárnapig pedig mozidélutánokat tartanak az egri Uránia mozi Illés György-termében. A vasárnap délután már az Érsekkertben telik, ahol koncerttel csalogatják a látogatókat a Kaláka Fesztiválfához. Az idén 45 éves Kaláka együttes, a fesztivál névadója és házigazdája több helyszínen és műsorral várja majd a közönséget. A részletes programról és a belépőről itt találnak információt.

 

Bor, pálinka, huszárok Keszthelyen

 

És ha esetleg a július első felét már a Balaton partján tölti, kapcsolja össze pihenését zenével, kulturális programokkal, és egy gazdag családi élménycsomaggal. Először rendezik meg ugyanis július 11. és 13. között a Balaton kulturális fővárosában a KeszthelyFest-et, ahol a legkisebbektől az idősebbekig minden korosztály megtalálja a maga kedvenc programját a kastélyparkban, a sétáló utcában és a tóparton. Az ingyenesen látogatható fesztiválon találunk majd lovas tábort a Festetics Kastély parkjában, ahol különböző huszárprogramokkal, régmúlt idők vásárával és musical előadással várnak. De lovagolni és hintózni a parkban éppúgy lehet majd, mint az olyan korabeli játékokat kipróbálni, amilyen a körhinta vagy a diótörő volt régen.

KeszthelyFest (X)
A KeszthelyFest három lenyűgöző helyszínen, a Festetics kastély parkjában, a belvárosban és a Balaton-parton vár minden korosztályt koncertekkel, pálinka fesztivállal és sok-sok gyermekprogrammal.
Huszárprogramok Keszthelyen
Galéria: Travelo 26. heti programajánló
Fotó: Picasa / KeszthelyFest

 A történelmi belváros sétáló utcájában már a legnemesebb magyar pálinkaházak kínálják portékáikat, így aztán aki akarja, a folk programokat már egy-egy kupica pálinkával kísérheti végig. A gasztronómiai programok mellett a gyerekeket színházi előadással, az egész családot koncertekkel várják, miközben számos helyen felbukkanhat egy-egy keszthelyi éneklő kórus is. A Balaton-partra persze a bulizni vágyókat is várják, ide borházak települnek majd, miközben a színpadon több együttes váltja majd egymást: lesz például Ghymes koncert, végigdúdolhatjuk magunkban a Hair musical legendás számait, a kisgyerekes családok pedig az Alma Együttest fogják szeretni. A focirajongók külön vébésarokban, élő közvetítés mellett szurkolhatják végig a július második hétvégéjére eső bronzmérkőzést. A részletes programokból bővebben itt talál információt.

 

Jövőhéten VOLT fesztivál

 

A brit Arctic Monkeys fellépésével, 25 éves jubileumi Tankcsapda nagykoncerttel és a Nagy-Szín-Pad "tehetségmutató" verseny első öt helyezettjének koncertjével az eddigi négy helyett öt napon át várja várhatóan több mint 100 ezer vendégét az idei VOLT Fesztivál - írja az MTI a július 2-án kezdődő fesztiválról.

 

Július 2-től VOLT fesztivál
Galéria: Travelo 26. heti programajánló
Fotó: VOLT

A koncertek mellett a fesztiválozók kipróbálhatják a Teqball nevű sportágat - ami egy speciális pingpong-asztalon játszott lábtenisz-, kivetítőkön nézhetik a futball világbajnokság nyolcad- és negyeddöntőit, sziesztaképpen e-könyveket olvashatnak, kortárs írókkal, költőkkel diskurálhatnak az irodalmi sátorban, vagy épp a Petőfi Rádió Kultúrfitnesz sátrában beszélhetik át a zene izgalmas kérdéseit. A legtöbb családi- és gyerekprogramnak a soproni régió gasztronómiai színeit bemutató Heti Válasz Borfesztivál ad helyet a VOLT keretében, koncertekkel, kézművesekkel. A tíz év alatti gyerekek a belépőjüket ezúttal is ingyen kapják, pontosabban egy saját készítésű VOLT-fesztiválos rajz ellenében juthatnak majd karszalaghoz. Ugyanakkor idén a bérletek sorában újdonságként bevezették a hétvégi bérletet, amellyel péntek reggeltől hétfő reggelig fesztiválozhatunk. A fellépőkkel és programokkal kapcsolatos információkban itt érdemes elmélyülni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek