Gyereknap ingyen fagyival, makimajmokkal és próbariasztással

Május utolsó hétvégéjén minden a gyerekek körül forog: vasárnap van ugyanis a gyereknap, amikor az ország legtöbb látványossága kedvezményekkel, meglepetésekkel várja a kicsiket. Országszerte megnyílnak a tűzoltólaktanyák, a Gyerekvasúton a szokásosnál több szerelvényt állítanak munkába és lehet hajtányozni is, Pécsett reneszánsz játszóház, a Zamárdi Kalandparkban arcfestés és ajándékfagyi várja őket, Hajdúszoboszlón koncertek és táncházak lesznek.

Nyíregyházán ezen a hétvégén látható először a nemrég született sátánmajom-fióka, aki már egyre bátrabban hagyja el a mama biztonságot nyújtó szőrzetét, de az egyhetes mocsáriantilop-bébi is vígan szaladgál már az anyja mellett.

Barátságos maki Galéria: Travelo 21. heti programajánlóNyíregyházi Állatpark

 Ha itt járunk, semmiképpen ne hagyjuk ki a majomerdőt, ahol játékos madagaszkári makicsemeték között sétálhatunk. Kolléganőnk nemrég kipróbálta az attrakciót, és ez volt az egész állatkertből a kedvenc része. A majmok nagyon barátságosak, hagyják magukat egészen közelről fényképezni, sőt még az ember vállára is ráugranak néha — azért szelfizésre ne számítsunk.

Koncertek és őstulkok az Alföldön

Hajdúszoboszlón szombaton a szabadtéri színpadon a fürdő közelében ingyenes koncertek várják kicsiket-nagyokat. Bemutatkoznak itt színjátszó és néptánc csoportok, lesznek kézműves bemutatók is. Másnap a fürdőben lesznek ingyenes gyerekprogramok, a belépéshez azonban jegyet kell váltanunk. A városi szabadtéri színpadon előadják a Süsü, a sárkányt, de lesz itt csillámtetoválás itt, sőt saját bélyeget is tervezhetnek a gyerekek. A Hortobágyon a régi magyar állatfajokat bemutató Pusztai Állatpark táncházzal, kézműveskedéssel, arcfestéssel és állatsimogatóval várja őket, ide a belépés 900 forint felnőtteknek, 600 gyerekeknek. De vonatozhatnak a közeli Halastavi Kisvasúton és lesz szafari is a vadasparkban a vadlovak és őstulkok között.

Aki még több táncra vágyik, az várjon pünkösdig: a Pünkösdi Sokadalomba mintegy 700 néptáncost várnak, a határon túlról is. Szent Iván éjjelén, június 21-én pedig áttáncolhatjuk az év legrövidebb éjszakáját.

A Ligetben lovak lesznek

Számítsanak tömegre a Városligetben, ahol hétvégén koncertekkel, lovasterápia-bemutatóval és egyéb színes programokkal vár a fővárosi önkormányzat ingyenes gyermeknapi rendezvénye. A rendezvényen a gyerekek focikupán, arcfestésen, kézműves foglalkozásokon és különböző vetélkedőkön vehetnek részt. A Magyar Honvédség fegyver- és harckocsi-bemutatókat tart, lesz ingyenes fogászati szűrés, és a véradókat is várják szeretettel.

Haveri kutya Galéria: Travelo 21. heti programajánlóJohn Greim / Europress / Getty

 Ingyen fagyi a kalandparkban

A Balatonnál a Zamárdi Kalandpark vasárnap minden mászójegy mellé ajándékot ad a gyerekeknek, de lehet élménygőzösözni és vízidodzsemezni is. Ingyenes programok is lesznek: arcfestés, kézműves foglalkozások, az étteremben pedig ajándék fagyi jár a főételek mellé.

Vasutas programok Zuglóban és a hegyen

Budapesten a Gyermekvasúton és a zuglói Vasúttörténeti Parkban is egész nap programokkal várják a családokat. A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút hűvösvölgyi állomásán koncertek, bohóc, bűvész, mazsorettek és kutyás bemutató is lesz. A vasútállomáson pedig – a hagyományos járatokon kívül – kerti vasutazhatnak, hajtányozhatnak a sínekre vágyók, de számos más érdekességgel (ugrálóvár, modellvasút, tűzoltó autó, buszbemutató) is kedveskednek a vendégeknek. A Vasúttörténeti Parkban lehet majd nagymozdonyon utazni, hajtányozni, kerti vasutazni és lóvasútazni, lesz Csajka sínautó és kvízjátékok is. Emellett a vasúti színpadkocsin koncertek lesznek, a gyerekek pedig a brazil hangulatú focipályán profi focistáktól leshetnek el trükköket. A kisebbeket Thomas klubsarok, Barbie és Hot Wheels játszótér várja. A belépés 14 év alatt ingyenes.

Gyermekvasút Galéria: Travelo 21. heti programajánlóGyermekvasút

 Reneszánsz játszóház Pécsett

Szombaton a Leonardo-kiállításhoz kapcsolódva „Hőspróba reneszánsz játszóház" nyílik Pécsett a Reneszánsz Kőtár területén. Az óvodás és iskoláskorú gyermekeket ettől kezdve minden hétvégén Leonardo-korabeli kalandos programokkal várják a szervezők.

A múzeumi játszóház két részből áll. Az alsó részen önállóan is játszhatnak az óvodás és iskoláskorú gyermekek; gólyalábakon járkálhatnak, patkóval célba dobhatnak, alagúton át mászhatnak és sok más kaland mellett kipróbálhatják a teniszlabdákat kilövő játékágyút is.

A játszóház másik részén felnőtt kíséret szükséges, itt a jelmezes játékmesterek különböző játékokon keresztül mesélnek a középkor kalandos világáról. A kipróbálható középkori tárgyak, használati eszközök még kézzel foghatóbbá teszik a történelmet. A szabadtéri játszóházba 300 forint a belépő. A felnőtteket a Martyn Múzeum udvarán a hét második felétől Kultúr büfé és olvasóliget várja, hozott könyvekért cserébe kölcsönözhetnek a mobilkönyvtárból.

Várnak a tűzoltók

A nemzetközi gyermeknap alkalmából szombaton országszerte megnyílnak a gyermekek előtt a tűzoltólaktanyák. Az érdeklődők nem csupán a tűzoltóautókat, különleges felszereléseket tekinthetik meg, hanem több próbariasztást is rendeznek számukra. Ezek alkalmával a gyerekek azt is megnézhetik, hogy miként indulnak a tűzoltók a balesetek vagy tűzesetek helyszínére.

Szombaton ingyenesen látogatható Budapesten a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma és annak vidéki kiállítóhelyei is. Országszerte 250 tűzoltólaktanyában várják a kicsiket délelőtt 10 órától délután 4 óráig.

Cikkünk megjelenését a Nyíregyházi Állatpark és Hajdúszoboszló turisztikai hivatala támogatta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek