Pajzán versek és hungarikumok hétvégéje

Pécsett ingyenes tárlatvezetéssel, Nyíregyházán raktártúrákkal, a Fertő-tónál több falura kiterjedő mulatsággal, Szentendrén pedig családi programokkal készülnek a hétvégére.

Múzeumok világnapja Pécsett és Nyíregyházán

A fennállásának 110. évfordulóját ünneplő pécsi Janus Pannonius Múzeum a május 17-i Múzeumok Világnapját a névadó püspök-költő emlékének szenteli. A szervezők pajzán versekkel, középkori tényfeltáró sétákkal és reneszánsz hangulattal várják az érdeklődőket, akik mindemellett ingyenes tárlatvezetéssel tekinthetik meg a „Leonardo, a reneszánsz zseni" című kiállítást. A további programokról a Pecsimuzeumok.hu-n lehet tájékozódni.

Milyen pajzán versekre számíthatunk?
anus Pannonius: PANASZKODIK, HOGY TÁRSAI BORDÉLYHÁZBA CSALTÁK
Mondjátok, hova visztek, cimboráim?
Rút bordélyba cipeltek, úgy gyanítom.
Más ház állhat-e itten, messze túl a
Szent gyümölcsösök és tanyák határán,
Telve ennyi silány szobával, ággyal?
Lám, itt felcicomázott lányok laknak;
Gőgösen meredő magas hajéket
S vállukon lebegő lepelt viselnek,
Érett mellüket el se rejtve abban,
Hát ez meg mit akarhat? Ej, de nyúlkál!
Más ölelkezik, ott meg csókolóznak,
Ismét mások amott szobára mennek.
El innét a pokolba, el, paráznák!
Nem mondtátok-e, hogy csak sétaútra
Visztek? Mert ide - jönni sem kivántam.
Ezt megtudja ma még Guarinó tőlem.
Forrás: mek.oszk.hu

Féltve őrzött érdekességeket, a néprajzi gyűjtemény legbecsesebb darabjait is megcsodálhatják a látogatók május 18-án, vasárnap, szintén a Múzeumi Világnaphoz kapcsolódóan a Sóstói Múzeumfaluban, ahol a látogatók a raktárakat is bejárhatják.

Sóstói múzeumfalu
Galéria: Travelo programajánló 20. hét
Sóstói múzeumfalu

 Az intézmény dolgozói által vezetett "raktártúrákon" például az érdeklődők elé tárnak késő habán bokályokat is, amelyek ritkaságnak számítanak. Bokályoknak az egyfülű, körte alakú, boros cserépedényeket nevezték egykor. A nehéz talpú, kerek szájú kancsókat a skanzen kerámiaraktárban őrzik, ahol megtekinthetőek lesznek régi miniatűr alkotások is.

A technikatörténeti gyűjteményben a régi telefonközpontokat szemlélhetik meg a látogatók, amelyek a nyíregyházi Bánki Donát Szakközépiskola felajánlása nyomán kerültek a Sóstói Múzeumfaluba. A világnapon megtekinthető lesz a skanzen különlegessége, egy lókoponya is, amely egykor a néphit tárgya volt; a hiedelem szerint a férgek elűzésére volt hivatott. A rendezvényen a tárgyakhoz kötődő mesterségeket is felelevenítik, így a mézeskalács-készítést, valamint a cipész, a kádár, a kerékgyártó és a fotográfus munkáját. A program kóstolóval egybekötött gasztronómiai bemutatóval is kiegészül.

Világörökségi nap a Fertő-tónál

2001 decemberében a Fertő-táj világörökségi címet kapott, képviselői pedig 2003. május 18-án vehették át az ezt elismerő diplomát az UNESCO-tól. Ennek emlékére a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa és a Civilek a Fertő-tájért Egyesület minden évben megrendezi a világörökségi napot.

A Fertő-táj 10 településén, 25 helyszínen lesznek kulturális, gasztronómiai és szabadidős programok május 17-én, szombaton, a világörökségi napon. A rendezvény idei újdonsága, hogy bemutatkoznak Magyarország más világörökségei, illetve hungarikumai is. Balfon például a nemrég berendezett Horváth Teri emlékszoba mellett a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kínálatával találkozhat majd a közönség. Fertőhomokon a helyi kézműves értékeken túl a matyó kultúrából kaphat ízelítőt a világörökségi napra látogató.

Kilátás a Fertőre
Galéria: Travelo programajánló 20. hét
Wikipedia

 Fertőszéplakon meg lehet nézni többek között a Vasútilámpa múzeumot, amelynek gyűjteménye nemrég bővült szalonkocsikba való lámpákkal. De itt jelenik meg Hollókő delegációja is, gasztronómiai és szellemi hagyományaival. Sarródon lehet majd lovagolni, illetve a tájházban csabai kolbászt tölteni, kóstolni. Itt Hortobágy kulturális öröksége jelenik még meg. Hidegségen például egy helyreállított 17. századi csőszkunyhóban, valamint az Árpád-kori templom 13. századi körkápolnájába lehet időutazást tenni, továbbá Pécs világöröksége jut még szerephez.

A világörökségi nap nyitórendezvénye Nagycenken lesz, megünnepelve így is Széchenyi szellemi hagyatékának hungarikummá válását. A programok aztán Fertőboz új színpadán zárulnak. Akik legalább három település valamelyik eseményén részt vesznek, azok között nyereményeket sorsolnak ki.

Családok napja a Szentendrei Skanzenben

Ugyancsak szombaton családi napot szerveznek a Szentendrei Skanzenben. Az együtt töltött közös percek és a szülő-gyermek kapcsolatát erősítő közös játék fontosságára hívják fel a figyelmet programjaikkal. Cipókészítéssel, kézműves foglalkozásokkal, családi vetélkedőkkel várják a vendégeket, emellett Oszter Alexandra is jelen lesz meseillusztrációival, és közösen rajzol majd a gyerekekkel. Kepes Ágnes a SüniPeti és barátai írónője pedig mesét mond.

Szentendrei Skanzen
Galéria: Travelo programajánló 20. hét
maserka / Indafotó

 

A Családok Napja rendezvény miatt a 6 éven aluliaknak nem kell belépőt váltani, a családok felnőtt tagjai pedig ötven százalék kedvezményt kapnak a belépőjegy árából. Esős idő esetén a programokat a lakóházak enteriőrjeiben tartják meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek