Madarak, bringák és múmiák hétvégéje

Napos, száraz, ideális tavaszi idő ígérkezik a hétvégére, így nekieredhetünk az országnak. Pesten brunchot ehetünk és bringakiállítás nyílik, Miskolcon borfesztivál, Nyíregyházán fát ültethetünk, Hajdúszoboszlón grillezhetünk, Szegeden múmiát csodálhatunk a hétvégén. Májusi programajánló.

Csütörtökön nyílik az Erzsébet téri Design Terminálban egy bringásdizájn-kiállítás. A Cycling Affairs: Városfejlesztés két keréken a városi kerékpározáshoz ad hasznos és kreatív ötleteket.

Budapesti bringatúra
Galéria: Travelo programajánló 19. hét
Fotó: Eddie Gerald / Europress / Getty

 A különféle dizájnmegoldások, a városfejlesztési koncepció és a mobil alkalmazás mellett olyan ötletek is szerepelnek a kiállításon, mint például az újrahasznosított papírból készült, bringára szerelhető táska, amely a kényelmes bevásárlást segíti. Lesznek kreatív példák a biztonságos és stílusos bringázásra, valamint a gyermekszállításra.

 A kiállítás megnyitóján Csengő-koncert flashmob lesz a Bélaműhely vezényletével. Május 25-ig, a tárlat zárásáig minden hétvégén különféle programok: szakmai találkozók, bringás vásár, gyermeknapi események és tárlatvezetés várja az érdeklődőket.

Szegeden a hétvégén nyílik A fáraók Egyiptoma című nagyszabású kiállítás második helyszíne, az Egyiptomi múmia – A balzsamozás terme címmel a Fekete házban. Itt az egyiptomi írással, az orvostudománnyal és a balzsamozás technikájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, míg a már nyitva tartó Kass Galériában egy labirintusos sírkamrát fedezhetnek fel a látogatók.

Ilyen egy sírkamra
Galéria: Travelo programajánló 19. hét
Fotó: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.

A Fekete házban egy kétezer éves múmiát is kiállítanak, melyet kedden szállítottak a Szépművészeti Múzeumból Szegedre. A különleges test szállítása, tárolása és bemutatása különleges hőmérsékleti és páratartalmi feltételek szerint történik, a múmiát több mint 300 millió forintra biztosították.

A három helyszínű kiállítás a Múzeumok éjszakáján, június 21-én válik teljessé, amikor a Móra Ferenc Múzeum központi épületét is megnyitják: itt a vallást, a királyi családot és a mindennapok világát mutatják be. A Fekete házba 1290 forintért válthatóak felnőtt és 3290 forintért családi jegyek, a diákjegyek ára 690 forint.

Aki május második felében indulna Szegedre, annak még egy programot ajánlunk: a jövő hétvégén kezdődik és 25-éig tart a 20. Szegedi Borfesztivál. A tíz napos mustrán nemcsak 120 borász nedűit kóstolhatjuk végig, de mindennap koncertek, finom falatok és kézműves portékák is várják a látogatókat. A borfesztivál a Szeged Napja ünnepségsorozat része, melynek keretében még a hídon is vásárt rendeznek: a 24-25-i hétvégén a forgalom elől elzárt Belvárosi hídon válogathatunk iparművészek és mesteremberek munkái között.

Ha eddig fejtörést okozott, hova vigyük vacsorázni autentikus magyar konyhát és népzenét követelő külföldi vendégeinket, a Dohány utcai Continental Hotel Budapest most megoldást nyújt erre a problémára. A hotel Araz étterme péntek esténként 7 órától magyar borvacsorával és néptáncműsorral várja a nagyérdeműt: lesz harcsapaprikás, libacomb, káposztás cvekedli, lecsó és töltött csirke is. A zene autenticitásáról a két Junior Prima díjas prímás által vezetett Magyar Népzenei Nagykövetség nevű zenekar gondoskodik, akik este tízig húzzák a talpalávalót, nyolckor pedig húsz perces néptáncbemutató lesz mezőségi, székely és kalotaszegi táncokkal. Helyek előre foglalhatóak, a fejenként 8490 forintos árban korlátlan ételfogyasztás és három pohár bor is benne foglaltatik.

A Magyar Népzenei Nagykövetség
Galéria: Travelo programajánló 19. hét
Fotó: Araz

Az étterem gyerekbarát brunchot, vagyis lusta, nyugodt ebédet is kínál vasárnaponként. Májusban a toszkán konyháé a főszerep, lesz bébipolipleves, tengeri halfilé és zsályás borjúszelet is, no meg töktorta. A svédasztalos ebéd fejenként 5990 forintba kerül, az ár nemcsak az étel- de a korlátlan italfogyasztást is tartalmazza, ide értve a ház borát is. A gyerekeket remélhetőleg leköti majd a gyereksarok, az animátor és az élőzene; ők 12 éves korig féláron, 6 év alatt pedig ingyen falatozhatnak. A brunchvendégek ingyenesen használhatják a szálloda wellnessrészlegét, így a vasárnapi detoxot kezdhetik a panorámás tetőkert kinti medencéjében ázva, vagy a szaunában is. Az előzetes foglalás a toszkán brunchnál is ajánlott.

Hajdúszoboszlón a jövő hétvégén tartják a Grillétel- és Sörfesztivált, melyet Harley Davidson Gastroride-dal kötnek össze. Ez annyit jelent, hogy a falatozás és poharazás mellett veterán motorokat is megcsodálhatunk, sőt pénteken a fesztivál első hordó söre is motoron érkezik — ebből bárki ingyen kortyolhat. Lesznek country, rock és jazzkoncertek, utcabál, motoros felvonulás és dragbike show is a Szent István parkban, a rendezvény ingyenes.

Grillételek és sörök Hajdúszoboszlón
Galéria: Travelo programajánló 19. hét
Fotó: Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft.

Nyíregyházán pénteken madárgyűrűzéssel, faültetéssel, kézműves foglalkozásokkal és játékos vetélkedőkkel várják a látogatókat a madarak és fák napja alkalmából a Tuzson János Botanikus Kertben. Itt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai előadást tartanak a tavaszi és nyári madárvédelemről, a madárodúk típusairól és azok kihelyezéséről, kezeléséről, valamint a bennük költő fajokról.

A Tuzson János Botanikus Kert kapuja
Galéria: Travelo programajánló 19. hét
Fotó: Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.

A Nyírerdő Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolájának szervezésében a fáról és az erdőről tudhatnak meg többet a látogatók, megismerkedhetnek az erdő jelentőségével, termékeivel, a méhészettel. A kertben emellett elültetik az Év fájának választott mezei juhart is.

Ezen a hétvégén sem maradunk boros program nélkül: szombaton rendezik meg Miskolcon a III. Avasi Borangolást. Európában egyedülálló módon Miskolc város szívében, az Avas hegy északi oldalában több mint 800 pince és borház helyezkedik el, ezek nem ritkán 300-400 évesek. Itt található a város két emblematikus építménye, az Avasi kilátó, valamint a középkori Avasi Református templom is, a hozzá kapcsolódó műemlék temetővel. Itt rendezik meg 25 pince és 20 borászat részvételével a Borangolást, melynek célja, hogy a tradicionális miskolci pincekultúra hagyományait, - ha egy napra is - újraélessze. Kitelepülnek finom falatokkal a helyi éttermek is, és tíz zenekar koncertjét is meghallgathatják a borangolók.

Borangolás Miskolcon
Galéria: Travelo programajánló 19. hét
Fotó: Borangolás

Cikkünk megjelenését Szeged turisztikai szervezete, Hajdúszoboszló turisztikai szervezete és a Continental Hotel Budapest támogatta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek