A május a felfedezők hónapja

A napokban a megnyílt Balaton hekkes, lángosos hangulata csábít, a Bükkaljára titokzatos kaptárkövek hívogatnak, a Millenárisra pedig egyenesen a Mars-kutatók. Aki pedig szívesen látná viszont magát folklórdíszletben és néptáncosok között 3D-ben, azt videóra is veszik a soproni VOLT fesztiválon. De még előtte ez a hónap az izgalmas felfedezések hava lesz. A Magyar Turizmus Zrt. blogválogatásának havonta jelentkező programajánlója következik.

 

Megnyílt a Balaton

 

A bátrak számára nyitva lesznek a strandok is, de a fürdőzésen kívül számtalan egyéb dolgot csinálhatunk a tavaszi Balatonnál - írja az Itthon blog.

 

Alsóörs, a kikötőbe kihelyezett ingyenes panorámaszékek
Galéria: A május a felfedezők hónapja
Fotó: Nyitott Balaton

Május elsejétől tíz napon át valódi programdömpinggel készül a tó, ugyanis Nyitott Balaton címmel rendezik meg azt az akciót, amelyben kedvezményes ajánlatokkal és programokkal igyekeznek sokakat a tóhoz csábítani. Az akcióban 24 helyszín, 154 szálláshely, 70 vendéglátóhely és 54 szolgáltató kínálja majd kedvezményesen portékáit, szolgáltatásait és szobáit. Az eseménynek Facebook oldala is van, ahova folyamatosan töltik a rendezvény ideje alatt elérhető programokat és kedvezményeket, ezért érdemes ezt már most követni.

 

Folklór-videótáncolhatunk

 

A Magyar Turizmus Zrt. egy új mókával állt elő a napokban, amelynek köszönhetően a legnépszerűbb magyar táncokat próbálhatjuk ki különféle hátterek előtt, az erről készült videót pedig, ha akarjuk, az ismerősökkel is megoszthatjuk. A feladat mindössze annyi, hogy utánozzuk a monitoron a profi táncosokat, miközben hozzáolvassuk karaokéban a dalszöveget. Az első ilyen május elsején volt, a Dunai Regattán, a következő pedig a soproni VOLT fesztiválon lesz júliusban. Az első alkalomról készült videót ide kattintva lehet megnézni.

 

Titokzatos kaptárkövek a Bükkben

 

Remek úticélként szolgálhatnak a Bükkalján található, különleges látványt nyújtó kaptárkövek, amelyeknek eredete egyébként vitatott. Vajon miért készítették őket? Mit tehettek az ablakszerű lyukakba, netán bizonyos rítusokhoz volt közük? Van erre racionális magyarázat, vagy inkább spirituális célt szolgáltak? - ezekkel a kérdésekkel és a túra során részben megtalált magyarázatokkal csábít a Bükkaljára az Itthon Észak Magyarországon blog.

 

Kaptárkövek a Bükkben
Galéria: A május a felfedezők hónapja
Fotó: Chromcsi / Indafotó

A Bükkalján 82 kaptárkő van, melyeken 479 fülke számolható össze – ezek a Bükkalját felépítő riolittufa-takaróban alakultak ki. Feltehetően az egykori vulkánkitöréseket kísérő forró vizes, kovás oldatok tették néhol keményebbé a puha kőzetet, s ezekben a tufakúpokban találhatóak a fentebb említett titokzatos vájatok. A legszebb kaptárkövek Cserépváralja és Szomolya határában húzódnak. A fülkék többnyire körülbelül 60 centiméter magasak, 30 centiméter szélesek és 30 centiméter mélyek. A helyre szervezett túrákat is vezetnek, a részletekről bővebben érdemes itt olvasni.

 

Felfedezők Napja a Millenáris Parkban

 

A Felfedezők Napját, május 17-én szombaton tartják, ahol izgalmas előadássorozattal, látnivalókkal és programokkal várják a közönséget a Millenáris Parkban. A rengeteg program között meghallgathatjuk Méder Áron vitorlázós beszámolóját, bepillanthatunk a Mars-kutatás rejtelmeibe és megismerhetjük a magyar Antarktisz-expedíciókat is.

 

Felfedezők napja a Millenárison
Galéria: A május a felfedezők hónapja
Fotó: Felfedezők napja

A kisebbek bemehetnek a Tropicarium állatsimogatójába, interaktív, játékos módon fedezhetik fel a kontinenseket, a szülőkkel együtt pedig hétpróba feladatokat oldhatnak meg. Az ingyenes rendezvényen a Magyar Turizmus Zrt. standjával is találkozhatunk, az eseményt ajánlóját pedig az Itthon Budapesten blog posztjában is megtaláljuk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek